ßßß
Dla 4 osób:1 marchewka100 g korzenia selera1,5 kg cebuli4 ząbki czosnku2 kg mięsa na gulasz wołowego np. łopatka\5 łyżek smalcu60 g koncentratu pomidorowego5-6 łyżek octu50 g mielonej słodkiej papryki500 ml bulionu wołowego500 ml czerwonego wina wytrawnego1 łyżeczka nasion kminkusól, pieprzMarchew i selera obrac, drobno posiekać. Cebule i czosnek obrac i posiekac w kostke. Mięso oczyścic z blon i pokroc w kostkę 2-3 cm. W brytfannie rożpuścić smalec, dodac cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodac warzywa i smazyc mieszając 15 minut. Piekarnik nagrzac do 180st.C ( z termoobiegiem- 160) Dodać ocet, koncentrat pomidorowy, paprykę, kminek, wino i bulion. Wymieszać. Dodać mięso, wymieszac, posolic i popieprzyć. Przykrykryc brytfanne pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.Przepis z: "Meine Familie und ich" nr 2/2016