ßßß Cookit - przepis na Zakręcony chlebek czekoladowy

Zakręcony chlebek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem Dorotka zaproponowała wspólne wyplatanie ..chałki, wieńce i inne plecionki do wyboru..No i tak oto miałam problem co by tu upiec..kiedyś wpadł mi w oko przepis na wieniec drożdżowy i czekał w kolejce na wypróbowanie..no , ale gdzieś karteczka z przepisem mi się zawieruszyła ..tak więc musiałam poszukać czegoś innego ..no i znalazłam zakręcony chlebek czekoladowy...fajnie wygląda i najważniejsze, że smakuje pysznie.Pomysł na taki słodki chlebek znalazłam tutaj .
Razem ze mną piekły: Dorotka, Joasia, Angelika,Joasia i Dorotka .
Składniki na formę 35x12 cm:
120 ml ciepłego mleka
60 ml ciepłej wody
60 g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
50 g cukru
360 g maki
7 g drożdży
2 łyżki kremu czekoladowego
1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam)
Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części ciasta połączyć, przez chwile wyrobić , a następnie uformować w kulę. Obie kule ciasta (brązową i białą) włożyć do osobnych, wysmarowanych tłuszczem misek, przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoją objętość.Po tym czasie, każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x15 cm. Rozwałkowaną brązową część ciasta ułożyć na białej i jeszcze rozwałkować do uzyskania prostokątu 30x20 cm. Otrzymany prostokąt przekroić na pół, na dwa prostokąty o wymiarach 15x20 cm. Ułożyć jeden na drugim tak aby warstwy ciasta były naprzemiennie biała - brązowa - biała - brązowa i ponownie rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy. Następnie ostatni prostokąt podzielić na 4-6 pasków, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Zapleść warkocz formując bochenek.Zaplatanie z 6 pasków: wziąć skrajny pasek z prawej strony przekładać na przemian nad i pod pozostałymi. Następnie ponownie wziąć skrajny pasek z prawej strony i przekładać nad i pod pozostałymi i tak, aż do zaplecenia całego chlebka. należy tylko pamiętać, by zawsze brać pasek, który jest aktualnie pierwszy po prawej stronie.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej przygotowany bochenek, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrastania na około 45 minut, lub do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka spryskać woda i posypać siemieniem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC , przez około 30 minut. Do zbrązowienia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/zakrecony-chlebek-czekoladowy.html