Wykonanie
Nie wyobrażam sobie wyrzucania jedzenia. Więc kiedy zostało mi z zupy
udko kurczaka, a z obiadu porcja
ziemniaków, postanowiłam zrobić ziemniaczane kule z mięsnym farszem. Robiłam je już kilka
razy, ale dopiero teraz pamiętałam o zrobieniu zdjęcia :)Składniki:200 g utłuczonych, gotowanych
ziemniaków (mniej więcej 1 porcja obiadowa)1
cebulamięso z 1 ugotowanego
udka kurczakajajko50 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanejłyżeczka
majerankupół łyżeczki
papryki mielonej
sól,
pieprz30 g
smalcuCebulę bardzo drobno posiekałam i wrzuciłam na gorący
smalec. Kiedy
cebula się zrumieniła, wymieszałam ją z drobno posiekanym
mięsem z kurczaka,
papryką,
majerankiem,
pieprzem i
solą.
Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Podzieliłam je na 4 części, jedną cześć odsunęłam i w jej miejsce wsypałam
mąki i dodałam
jajko. Zagniotłam elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując
mąką.Z gotowego ciasta robiłam małe talerzyki, kładłam farsz i zalepiałam tocząc kulę. Wrzucałam na gotującą się osoloną
wodę i gotowałam 2 minuty od wypłynięcia.Podałam z łyżką roztopionego
smalcu. Z podanych ilości wyszło 17 kul.