ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Krakersik"

Ciasto "Krakersik"

nazwa

Wykonanie

2 paczki krakersów duże
3 paczki herbatników
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
2 śmietan fix(zagęstnik)
1/2 litra śmietan y 30% (łaciata kartonik)
2 łyżki cukru pudru
mleko w puszce gotować dzień wcześniej ok 3 i 1/2-4 godzin
4 żółtka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 margaryna kasia
2 i 1/2 szklanki mleka
Ciasto "Krakersik" - sposób przygotowania: 1.5 szklanki mleka zagotować z 0.5 szklanki cukru.1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką mąki i 4 żółtkami (wymieszać żeby nie było grudek) i wlać na zagotowane mleko .cały czas mieszać żeby nie było grudek i ugotować bardzo gęsty budyń. Do ciepłego budyniu wlać rozpuszczoną, nie gorącą margarynę. Wlewając cały czas mieszać mikserem. Połączyć w jednolitą masę.Blaszkę wyłożyć folią aluminiową , następnie układać herbatniki, na nie wyłożyć ciepły budyń i wyłożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć karmel z puszki i przykryć warstwą krakersów. Odstawić do przestygnięcia.Na całość wyłożyć bitą śmietanę ubitą z 2 łyżkami cukru i zagęstnikami. Całość posypać utartą gorzką czekoladą.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-8078288/ciasto krakersik/p