Wykonanie
Składniki:1/2 kostka
margaryny Kasiadrożdże świeże 10 dekagramów
mąka 1 kilogram
cukier 0.5 szklanki
mleko 2 szklanki
żółtka 6 sztuk
sól 0.5 łyżeczki
cukier puder do dekoracji 2 łyżkidekoracje 1 opakowanieJak zrobić?Przesianą
mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. 2
żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru.
Margarynę stopić na patelni. Do
mąki wlać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól, letnie
mleko. Wyrobić ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki. Po wyrobieniu ciasta pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto jest wyrośnięte jak podwoi swoja objętość. Z tak przygotowanego
ciasta drożdżowego robić babkę. Do wysmarowanej formy na babkę włożyć ciasto pozostawić do wyrośnięcia . Piec około 40 minut w 180 stopniach. Posypać
cukrem pudrem i zrobić dekoracje :0 smacznego :)