ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Cukrowe galaretki owocowe - składniki:Truskawkowa:1/2 kg truskawek3 łyżki drobnego białego cukru1 galaretka truskawkowa2 łyżeczki żelatyny1 szklanka gorącej wody1 łyżka soku z cytrynyGruszkowa:1/2 kg słodkichmiękkich gruszek3 łyżki soku z cytryny1 galaretka gruszkowa (lub inna w żółtym kolorze)1 łyżeczka żelatyny1 szklanka gorącej wody3 łyżki drobnego białego cukru1 łyżeczka startej skórki z cytrynyOraz:cukier do obtoczenia galaretekCukrowe galaretki owocowe - sposób przygotowania: Truskawki miksujemy z drobnym cukrem. Galaretkę i żelatynę (wcześniej namoczoną w łyżce zimnej wody) rozpuszczamy w gorącej wodzie. Łączymy z truskawkami i sokiem z cytryny. Gruszki ścieramy na drobnych oczkach tarki i od razu polewamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę i żelatynę (wcześniej namoczoną w łyżce zimnej wody), wsypujemy cukier, mieszamy z gruszkami, dodajemy skórkę cytrynową. Każdą z galaretek wylewamy do płaskiej formy wyłożonej pergaminem. Gdy masa zakrzepnie, wycinamy foremkami wybrane kształty i dokładnie obtaczamy w cukrze. Gotowe galaretki przechowujemy w lodówce.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu