Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Próchniewicz

Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:20 dag
masła100 dag
mlecznej czekolady7
białekszczypta
soli10 dag
brązowego cukru1 szklanka
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1.5 szklanki mielonych
laskowych orzechówpo 10 dag posiekanych
daktyli i
orzechów laskowychPolewa:10 dag
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła2-3 łyżki
wodyBatoniki
orzechowo-
czekoladowe - sposób przygotowania:
Masło i
czekoladę powoli roztapiamy w rondelku, studzimy. Ubijamy
białka, dodając
sól. Gdy powstanie sztywna piana, wsypujemy
cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę, proszek,
orzechy. Na przemian dodajemy masę
czekoladową i pianę, delikatnie mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Rozwałkowujemy, wycina-my kwadraty o grubości 1,5 cm i
boku 6 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C. Robimy polewę z
czekolady,
masła,
wody, podgrzewając je w rondelku. Ostudzone kwadraty polewamy strużkami zastygającej
czekolady.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu