ßßß
Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:20 dag masła100 dag mlecznej czekolady7 białekszczypta soli10 dag brązowego cukru1 szklanka mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczenia1.5 szklanki mielonych laskowych orzechówpo 10 dag posiekanych daktyli i orzechów laskowychPolewa:10 dag gorzkiej czekolady2 łyżki masła2-3 łyżki wodyBatoniki orzechowo-czekoladowe - sposób przygotowania: Masło i czekoladę powoli roztapiamy w rondelku, studzimy. Ubijamy białka, dodając sól. Gdy powstanie sztywna piana, wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek, orzechy. Na przemian dodajemy masę czekoladową i pianę, delikatnie mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Rozwałkowujemy, wycina-my kwadraty o grubości 1,5 cm i boku 6 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C. Robimy polewę z czekolady, masła, wody, podgrzewając je w rondelku. Ostudzone kwadraty polewamy strużkami zastygającej czekolady.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu