ßßß Cookit - przepis na Batoniki orzechowo-czekoladowe

Batoniki orzechowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Próchniewicz
Fot. BBS
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto:
20 dag masła
100 dag mlecznej czekolady
7 białek
szczypta soli
10 dag brązowego cukru
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 szklanki mielonych laskowych orzechów
po 10 dag posiekanych daktyli i orzechów laskowych
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
2-3 łyżki wody
Batoniki orzechowo-czekoladowe - sposób przygotowania: Masło i czekoladę powoli roztapiamy w rondelku, studzimy. Ubijamy białka, dodając sól. Gdy powstanie sztywna piana, wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek, orzechy. Na przemian dodajemy masę czekoladową i pianę, delikatnie mieszając. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Rozwałkowujemy, wycina-my kwadraty o grubości 1,5 cm i boku 6 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C. Robimy polewę z czekolady, masła, wody, podgrzewając je w rondelku. Ostudzone kwadraty polewamy strużkami zastygającej czekolady.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600200/batoniki orzechowoczekoladowe/p