Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Ewa MrózFot. Ewa MrózCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Grillowane halloumi i pomidorymalinowe z dressingiem agawowym - składniki:250 g sera Halloumiogórek szklarniowy2 ogórki małosolne1 pomidor malinowysólpieprz200 g kuskusurazowego200 ml domowego wywaru warzywnego2-3 liście kafirupęczek natki pietruszkisuszone oreganocytrynaNa dressing:łyżka syropu z agawy4-5 łyżek oleju rzepakowegosólpieprzłyżka octu balsamicznegoskórka z połowy cytrynyGrillowane halloumi i pomidorymalinowe z dressingiem agawowym - sposób przygotowania: Dressing- łączymy ze sobą syrop z agawy, ocet balsamiczny, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Stopniowo wtłaczamy olej rzepakowy do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Kuskus przesypujemy do miski. Wywar warzywny zagotowujemy z liśćmi kafiru. Kiedy liście oddadzą swój aromat, wywarem zalewamy kaszkę. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do pełnego nasiąknięcia, po tym czasie usuwamy liście kafiru. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Ser porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy kawałek smarujemy za pomocą pędzelka dressingiem z obu stron. Ser grillujemy z każdej strony do momentu aż powstaną ładne brązowe prążki. Pomidora kroimy w dość grube plastry. Każdy plaster z obu stron solimy i doprawiamy suszonym oregano. Plastry pomidora grillujemy krótko z obu stron. Cytrynę przekrawamy na pół i układamy na ruszcie- chwilę grillujemy, aż ładnie zbrązowieje. Ogórka szklarniowego kroimy w zgrabne plasterki, podobnie czynimy z ogórkiem małosolnym. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry sera i pomidora. Obok układamy krążki ogórków. Całość skrapiamy dressingiem i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z kuskusem skropionym przygotowanym dressingiem i grillowaną cytryną (którą już na talerzu goście skrapiają ser i kuskus). Smacznego!Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu