ßßß Cookit - przepis na Grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem agawowym

Grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem agawowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ewa Mróz
Fot. Ewa Mróz
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem agawowym - składniki:
250 g sera Halloumi
ogórek szklarniowy
2 ogórki małosolne
1 pomidor malinowy
sól
pieprz
200 g kuskusu razowego
200 ml domowego wywaru warzywnego
2-3 liście kafiru
pęczek natki pietruszki
suszone oregano
cytryna
Na dressing:
łyżka syropu z agawy
4-5 łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz
łyżka octu balsamicznego
skórka z połowy cytryny
Grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem agawowym - sposób przygotowania: Dressing- łączymy ze sobą syrop z agawy, ocet balsamiczny, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Stopniowo wtłaczamy olej rzepakowy do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Kuskus przesypujemy do miski. Wywar warzywny zagotowujemy z liśćmi kafiru. Kiedy liście oddadzą swój aromat, wywarem zalewamy kaszkę. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do pełnego nasiąknięcia, po tym czasie usuwamy liście kafiru. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Ser porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy kawałek smarujemy za pomocą pędzelka dressingiem z obu stron. Ser grillujemy z każdej strony do momentu aż powstaną ładne brązowe prążki. Pomidora kroimy w dość grube plastry. Każdy plaster z obu stron solimy i doprawiamy suszonym oregano. Plastry pomidora grillujemy krótko z obu stron. Cytrynę przekrawamy na pół i układamy na ruszcie- chwilę grillujemy, aż ładnie zbrązowieje. Ogórka szklarniowego kroimy w zgrabne plasterki, podobnie czynimy z ogórkiem małosolnym. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry sera i pomidora. Obok układamy krążki ogórków. Całość skrapiamy dressingiem i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z kuskusem skropionym przygotowanym dressingiem i grillowaną cytryną (którą już na talerzu goście skrapiają ser i kuskus). Smacznego!
Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumi
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169779227/grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem/p