Wykonanie



O miodach ekologicznych jeszcze na moim blogu nie było, a więc czas to zmienić. :) Tym bardziej, że mamy okres przedświąteczny. Już niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i
miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z
makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując
miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia w jakich warunkach powstał. Często producenci oszukują, wciskając nam mieszanki
miodów chińskich. które odznaczają się dużo gorszą jakością, a w dodatku mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje, np. antybiotyki. Ja miałam okazję testować
miody z pasieki ekologicznej Jerzego Bańkowskiego, która położona jest w rejonie Podkarpacia.Z dostępnych rodzajów
miodu miałam okazję spróbować:- leśny
nektarowo-spadziowy- leśny wielokwiatowy nawłociowy- leśny wielokwiatowy- leśny lipowy- gryczany- leśny z korzenicy- spadź iglasta
Nektarowo-spadziowy to
miód powstały po części z
nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej. W tym drugim przypadku
miód leśny z korzenicy przyjmuje jasną barwę. Zaliczany jest do
miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, chorobach
serca.Wielokwiatowy nawłociowy - wytwarzany z
nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą", dość szybko krystalizuje. Polecany jest w leczeniu nerek, przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych.
Miód lipowy w czystej postaci jest bardzo trudny do pozyskania, ponieważ w naszym
kraju nie ma wystarczająco dużych skupisk drzew lipowych. Ostry i gorzkawy, intensywnie pachnie kwiatem lipy, może też
mieć aromat
mięty.
Miód wielokwiatowy - na pierwszym zdjęciu powyżej, możecie zauważyć, że
miód ma ciekawą, podwójną konsystencję. Dzięki temu można porównać smak obu rodzajów
miodu w jednym słoiku! W dodatku nasze
kubki smakowe inaczej odbierają krupiec tj.
miód skrystalizowany a inaczej patokę, czyli
miód w stanie płynnym. Bardzo ciekawy efekt zarówno wizualny i smakowy. Polecam spróbować! :)
Miód gryczany - działa leczniczo w chorobach układu krążenia, zalecany w stanach wyczerpania psychicznego. Wyrazisty, ostry w smaku, lekko piekący, pachnie kwiatem gryki.Spadź iglasta - nazywana także rosą
miodową, jest słodką wydzieliną owadów – mszyc, czerwców i miodówek, żerujących na świerkach, jodłach, modrzewiach i sosnach.Czym wyróżnia się pasieka ekologiczna?Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej:- pasieka musi być zlokalizowana w takim miejscu, aby w promieniu 3 km od pasieki źródłami
nektaru i pyłku znajdowały się rośliny uprawiane metodami ekologicznymi lub roślinność naturalna;- ule powinny być wykonane z naturalnych materiałów niestwarzających ryzyka skażenia środowiska ani produktów pszczelich;-
wosk pszczeli stosowany do nowych węz musi pochodzić z jednostek produkcji ekologicznej;- zabrania się stosowania syntetycznych repelentów podczas czynności pozyskiwania
miodu;- powinna istnieć odpowiednia odległość pasieki od spalarni śmieci, ruchliwych dróg, autostrad itp., uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie;- pszczelarz winien prowadzić pełną ewidencję wszelkich prac wykonywanych w pasiece oraz ewidencję pozyskiwanego i sprzedawanego
miodu i innych produktów pszczelich;- pszczoły przygotowywane do zimowli zostają na naturalnym miodzie (w większości na miodzie nawłociowym).Wszystkie powyższe wymogi muszą zostać spełnione,by pasieka mogła otrzymać niezbędny certyfikat.Pasieka Jerzego Bańkowskiego posiada aż trzy świadectwa jakości i certyfikaty tj.:Certyfikat Zgodności (ekologiczny),wpis na Listę Produktów Tradycyjnych orazŚwiadectwo Jakości „Chroniona nazwą pochodzenia”.Do ich uzyskania konieczne było przejście przez żmudny i długi proces weryfikacji przeprowadzany przez odpowiednie jednostki.

W pasiece pana Jerzego, liczącej 150 pszczelich rodzin, roślinność jest bardzo różnorodna. Dzięki temu powstaje tam wiele gatunków i rodzajów
miodu, różniących się od siebie smakiem i konsystencją. Co ciekawe,
miody trafiają do nas prosto z ula - nabiera się je na zimno prosto z
beczki! Na uwagę zasługuje również fakt, że
miody te krystalizują w zupełnie inny sposób niż sklepowe (te drugie zwykle ulegają rozwarstwieniu lub w dolnej części słoika zmieniają się w duże kryształy, w górnej zaś pozostając płynne).
Miody ekologiczne krystalizują zaś w jednolity krupiec. W przemyśle aby spłynnić
miód, często poddaje się go dekrystalizacji, w wyniku której znacznie wzrasta zawartość HMF (hydroksymetylofurfural), który nie ma żadnej wartości odżywczej i nie jest trawiony przez organizm. Maleje więc zawartość enzymów, a
miód traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze.Jak widać,
miody i inne produkty pszczele z tej pasieki są najwyższej jakości i naprawdę warto ich spróbować chociażby po to, by przekonać się, jak powinien smakować (i wyglądać) prawdziwy
miód. Teraz już nie mam wątpliwości, że nigdy więcej nie kupię pierwszego z brzegu
miodu w supermarkecie!Zamówienia możecie składać na oficjalnej stronie internetowej pasieki pana Jerzego:

(aby przejść na stronę oficjalną, wystarczy kliknąć w obrazek)***
Miód świetnie smakuje zmieszany z
jogurtem, jako dodatek do śniadania: tutaj z owsianką
żurawinową i siekanymi
migdałami i
orzechami pinii***Na koniec ciekawostka: jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda praca w pasiece, koniecznie obejrzyjcie ten filmik: