Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni.Składniki:2 udka z kurczaka1 duża łyżka musztardy sarepskiejsok z jednej mandarynki2 łyżki miodu2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki2 ząbki czosnkupieprzkilka gałązek świeżego oregano2 łyżki tłuszczu do smażeniaCzosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku.