Wykonanie

Nie zapomnę pierwszego wielkiego obiadu, który miałam przygotować dla rodziny jakiś czas temu. Zrobienie wszystkich potraw tak, żeby wszystkie były na czas, smaczne i do tego aby każdy się najadł wymaga od gospodyni nie lada umiejętności organizacyjnych. Jednak sama organizacja czasem okazuje się, że nie wystarcza bo brakuje czasu na to aby to co urodziło się w głowie pojawiło się również na
stole. Zawsze wtedy myślę, jakby można było uprościć pewne potrawy, które z potraw można zrobić wcześniej a które trzeba robić na ostatnią chwilę. Ponieważ zbliżają się święta, a jak wiadomo potraw na wigilijnym
stole powinno być nie mniej nie więcej niż dwanaście, postanowiłam zacząć myśleć o menu na ten szczególny dzień.Najwięcej pracy co roku kosztuje mnie przygotowanie pierogów/uszek/krokiecików do barszczu czerwonego. W tym roku postanowiłam sprawę sobie uprościć i przygotować szybkie paszteciki z
ciasta francuskiego z farszem z
pieczarek i
cebuli. Przygotowanie całości nie zajęło mi więcej jak godzinę.Dodatkowo skusił mnie fakt, że w Tesco
ciasto francuskie było na promocji i w cenie 1 można było kupić 2 opakowania. Sprawiło to, że potrawa nie bije ostro po kieszeni. Z dwóch opakowań można uzyskać 24 paszteciki.

Składniki*:2 opakowania
ciasta francuskiego0,5kg
pieczarek3
cebulekilka łyżek
oliwy z oliwek1
jajkosól i
pieprz do smaku
Pieczarki i
cebulę siekamy drobno lub szatkujemy w szatkownicy Wkładamy do garnka i gotujemy z kilkoma łyżkami
oliwy z oliwek (ja dałam zaledwie 2 łyżki). Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotować powinny się do momentu gdy cała
woda z
pieczarek odparuje, ale nie za długo żeby się nie rozgotowały.
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów (1 płat) przy pomocy
ostrego noża lub noża do pizzy. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce farszu a miejsce sklejenia smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Sklejamy dwa boki do siebie tak by powstał trójkąt i dociskamy brzegi widelcem. Wierz również smarujemy
jajkiem. Pieczemy według wskazań na opakowaniu (zwykle 200stopni przez ok 12 minut).*Jeżeli ktoś preferuje ostrą wersję tych krokietów to do farszu można dodać szczyptę
pieprzu cayenne lub posiekaną
ostrą papryczkę chilli.

Najlepiej smakują z barszczem czerwonym na który przepis znajdziecie TUTAJ .Przepis bierze udział w akcji kulinarnej.