Wykonanie
Jeśli lubicie falafel, te kotleciki przypadną Wam do gustu :)If you like falafel, you’re gonna like these small cutlets :)Składniki (na ok 30 małych kotlecików):4 szklanki namoczonej przez noc
ciecierzycy (z ok 2 szklanek suszonej)100g
świeżego szpinaku (lub 3 duże garści)0,5 dl
napoju sojowego (np Alpro)sok z 0,5
cytryny4 łyżki
oliwy1
cebula4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
płatków chilli1 łyżeczka tandoori
masalapieprzsóltłuszcz do smażeniazmiksuj wszystkie składniki na gładką masęrozgrzej tłuszcz na patelniprzy pomocy małej łyżeczki nakładaj porcje ciasta na patelnię, lekko je spłaszczającsmaż z obu stron na małym ogniu aż się zrumieniąSmacznego! :)…Ingredients (for about 30 small cutlets):4 cups of chickpeas soaked in cold water through the night (from about 2 cups of dried ones)100g fresh spinach (or 3 handfuls)0,5 dl soy
drink (f.e. from Alpro)juice from 0 , 5 of lemon4 tbsp of
olive oil1 onion4 garlic cloves1 tsp of
chilli flakes1 tsp Tandoori
masalablack peppersaltoil or other fat for fryingblend all the ingredients together until smoothheat your oil on a big panusing tsp put portions of the paste on the pan, flatten them a bitfry both sides until slightly goldenBon appetit! :)


