Wykonanie

glutenfree coconut clafoutis with raspberries

Cudownie Was tu
mieć. Nieważne, kiedy się wraca, jesteście. Dziękuję. :)Wczorajszy dzień spędziłam będąc jedną z organizatorek festynu informacyjnego dla nowych studentów. Karmiliśmy nowych studentów nie tylko informacjami, ale i mnóstwem pyszności. Możecie oczekiwać mini fotorelacji niebawem. Kilka zdjęć znajdziecie już teraz na Facebooku .Uwielbiam większość
owoców, jednak
maliny to jedne z tych, które bez wahania nazwałabym moimi ulubionymi. Słodkie, pasujące do każdego śniadania lub deseru. W okresie letnim zaczęłam pić je razem ze schłodzoną
wodą kokosową w formie orzeźwiającego
napoju, który szczerze pokochałam. Dlatego też, gdy pogoda z letniej zmieniła się na jesienną, orzeźwienie zamieniłam na komfortowe ciepło wypieku. Tak też powstało to clafoutis, które łączy w sobie delikatny smak
kokosa oraz
mąki kukurydzianej ze słodko-kwaśnymi
malinami oraz subtelnymi
migdałami.

/1 porcja/- 50g
mąki kukurydzianej- 10g
mąki kokosowej- 1
jajko- 1/3 szklanki
mleka- 50ml
wody kokosowej- 1 łyżka
płatków migdałów- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka dowolnej substancji słodzącej- 1/2 szklanki
malinW misce mieszamy
mąkę kukurydzianą,
kokosową,
proszek do pieczenia oraz substancję słodzącą. Następnie dodajemy
mleko,
wodę kokosową oraz
żółtko. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białko ubijamy ze szczyptą
soli, a następnie delikatnie łączymy z
ciastem. Na końcu dodajemy do ciasta
maliny oraz
migdały, a następnie delikatnie mieszamy je z
ciastem. Masę na clafoutis przelewamy do żaroodpornego naczynia lekko wysmarowanego
olejem (można użyć
oleju w spray'u), a następnie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy po ostudzeniu ze świeżymi
owocami lub
jogurtem.