Wykonanie

To ciasto jest pyszne i...modne :-) , bo wychodzi na przeciw kilku wiodącym trendom.
Czekolada,
wanilia,
sól morska i
jarmuż - ten kwartet nadaje ciastu ton . Użycie mąk: ryżowej i migdałowej sprawia, że wypiek jest bezglutenowy. A jeśli dodatkowo, zamiast
cukru, wykorzystamy fruktozę lub
ksylitol, powstanie ciacho dostosowane do potrzeb diabetyków, a także wszystkich tych, którzy dbając o linię, chcieliby móc czasami pofolgować sobie na słodko :-).

Składniki na tortownicę o średnicy 18-20 cm3 duże liście
jarmużu2
jaja1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 płaska łyżeczka
soli morskiej1/2 szklanki
cukru trzcinowego/fruktozy/ksylitolu1/4 szklanki
mąki ryżowej jasnej1 szklanka mielonych
migdałów1/4 szklanki
kakaoWykonanie:Ciasto:W garnku zagotowujemy 2 szklanki
wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście
jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy.
Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony
jarmuż razem z
wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree.W osobnym naczyniu mieszamy
jajka,
cukier i ekstrakt z
wanilii. Wsypujemy
kakao. Następnie dodajemy
jarmużowe puree oraz
olej (lub
oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie
mąki oraz
sól morską i całość bardzo dokładnie mieszamy.Wymieszać
mąkę,
migdały i
soli morskiej i mieszać, aż dobrze się połączą.Tortownicę o śr. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze . Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180C (program: grzałka góra dół).Polewa:W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną możemy odrobinę rozcieńczyć gorącą
wodą.Upieczone i lekko przestudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy odrobiną
soli morskiej.

Życzę Wam Smacznego! :-)