ßßß Cookit - przepis na Ciasto Czekoladowe z Jarmużem i Solą Morską

Ciasto Czekoladowe z Jarmużem i Solą Morską

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest pyszne i...modne :-) , bo wychodzi na przeciw kilku wiodącym trendom. Czekolada, wanilia, sól morska i jarmuż - ten kwartet nadaje ciastu ton . Użycie mąk: ryżowej i migdałowej sprawia, że wypiek jest bezglutenowy. A jeśli dodatkowo, zamiast cukru, wykorzystamy fruktozę lub ksylitol, powstanie ciacho dostosowane do potrzeb diabetyków, a także wszystkich tych, którzy dbając o linię, chcieliby móc czasami pofolgować sobie na słodko :-).
Składniki na tortownicę o średnicy 18-20 cm
3 duże liście jarmużu
2 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka soli morskiej
1/2 szklanki cukru trzcinowego/fruktozy/ksylitolu
1/4 szklanki mąki ryżowej jasnej
1 szklanka mielonych migdałów
1/4 szklanki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy. Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony jarmuż razem z wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree.
W osobnym naczyniu mieszamy jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wsypujemy kakao. Następnie dodajemy jarmużowe puree oraz olej (lub oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie mąki oraz sól morską i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Wymieszać mąkę, migdały i soli morskiej i mieszać, aż dobrze się połączą.
Tortownicę o śr. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze . Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180C (program: grzałka góra dół).
Polewa:
W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną możemy odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą.
Upieczone i lekko przestudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy odrobiną soli morskiej.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/04/ciasto-czekoladowe-z-jarmuzem-i-sola.html