Wykonanie

Wyszły malutkie, takie prawie na jeden ząb - muffinki w odrobinę zdrowszej wersji, bo z
płatkami owsianymi i pełnoziarnistą
mąką. Jednak, żeby nie było tak całkiem dietetycznie, to kremik proponuję do nich zuchwale rozpustny :-), a na wierzchu dorzucam po
truskawie - to tak dla uspokojenia wyrzutów sumienia w związku z konsumpcją kremu :-).

Owsiane Babeczki z
Truskawkami i
Migdałowym KrememSkładniki:Babeczki:suche składniki:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej typ 6501,5 szklanki błyskawicznych
płatków owsianych1/2 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
solimokre składniki:1 szklanka
jogurtu naturalnego1
jajo1/3 szklanki roztopionego i wystudzonego
masłaKrem:250ml
mleka3
żółtka1
laska wanilii25g
mąki pszennej15g
mąki ziemniaczanej100g
masła90g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoDodatkowo:świeże
truskawki do dekoracjiWykonanie:Babeczki:W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy.Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ca 20 minut w temperaturze 180C.Krem:
Żółtka ucieramy z
cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje
mąki i starannie mieszamy.
Mleko zagotowujemy z
laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy
mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Wlewamy ekstrakt
migdałowy. Studzimy i delikatnie miksujemy z
masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem
masła).
Owoce:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.Instrukcja montażu:Wystudzone babeczki dekorujemy piramidkami z kremu
migdałowego, każdą zwieńczając kawałkami
truskawek.Życzę Wam Smacznego! :-)