ßßß
Wyszły malutkie, takie prawie na jeden ząb - muffinki w odrobinę zdrowszej wersji, bo z płatkami owsianymi i pełnoziarnistą mąką. Jednak, żeby nie było tak całkiem dietetycznie, to kremik proponuję do nich zuchwale rozpustny :-), a na wierzchu dorzucam po truskawie - to tak dla uspokojenia wyrzutów sumienia w związku z konsumpcją kremu :-).
Owsiane Babeczki z Truskawkami i Migdałowym KrememSkładniki:Babeczki:suche składniki:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej typ 6501,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solimokre składniki:1 szklanka jogurtu naturalnego1 jajo1/3 szklanki roztopionego i wystudzonego masłaKrem:250ml mleka3 żółtka1 laska wanilii25g mąki pszennej15g mąki ziemniaczanej100g masła90g cukru1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoDodatkowo:świeże truskawki do dekoracjiWykonanie:Babeczki:W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim wszystkie mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy.Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ca 20 minut w temperaturze 180C.Krem:Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy. Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Wlewamy ekstrakt migdałowy. Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem masła).Owoce:Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.Instrukcja montażu:Wystudzone babeczki dekorujemy piramidkami z kremu migdałowego, każdą zwieńczając kawałkami truskawek.Życzę Wam Smacznego! :-)