ßßß Cookit - przepis na Kotlety z czerwonej kapusty

Kotlety z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają z tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! :)
Składniki (20 sztuk):
900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba)
150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej)
40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego)
2 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
1,5 łyżeczki kminku mielonego
łuskany słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety
1. Zmiel kapustę - najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać.
2. Płatki zmiel na mąkę w blenderze, to samo zrób z siemieniem. Jeśli nie masz blendera, kup gotową mąkę owsianą a siemię zmiel w młynku do kawy lub ewentualnie kup mielone.
3. Do kapusty dodaj mąkę owsianą, siemię i kminek. Wbij dwa jajka, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w słoneczniku z dwóch stron. Mogą się lekko rozpadać, dlatego rób to delikatnie :)
6. Piecz ok 15-20 minut. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Kiedy woda wyparuje, kotlety lekko stwardnieją i nabiorą zbitej konsystencji. Nie powinny się rozpadać.
Energia
(1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
116 kcal
5 g
6 g
11 , 5 g
1 , 7 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
5 , 8 %
10 %
8 , 5 %
4 , 2 %
6 , 6 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/01/kotlety-z-czerwonej-kapusty.html