Wykonanie
Dziś mam dla Was pyszny zamiennik
mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia.
Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają z tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! :)Składniki (20 sztuk):900 g posiekanej
kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba)150 g
płatków owsianych (lub gotowej
mąki owsianej)40 g
siemienia lnianego (najlepiej niemielonego)2
jajka4 ząbki
czosnku1
cebulasól,
pieprz1,5 łyżeczki
kminku mielonegołuskany
słonecznik na panierkę - ok 200 g powinno wystarczyć na wszystkie kotlety1. Zmiel
kapustę - najlepiej zrobić to w blenderze kielichowym, ale można też zetrzeć na tarce albo bardzo drobno posiekać.2.
Płatki zmiel na
mąkę w blenderze, to samo zrób z siemieniem. Jeśli nie masz blendera, kup gotową
mąkę owsianą a siemię zmiel w młynku do
kawy lub ewentualnie kup mielone.3. Do
kapusty dodaj
mąkę owsianą, siemię i
kminek. Wbij dwa
jajka, następnie drobno posiekaną
cebulę i
czosnek. Dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj.3. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni.4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.5. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w
słoneczniku z dwóch stron. Mogą się lekko rozpadać, dlatego rób to delikatnie :)6. Piecz ok 15-20 minut. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Kiedy
woda wyparuje, kotlety lekko stwardnieją i nabiorą zbitej konsystencji. Nie powinny się rozpadać.Energia(1 sztuka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik116 kcal5 g6 g11 , 5 g1 , 7 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)5 , 8 %10 %8 , 5 %4 , 2 %6 , 6 %