ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym

Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym

nazwa

Wykonanie

12 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, groszkiem zielonym, kukurydzą, ogórkiem kwaszonym i jajkiem. Idealny pomysł na śniadanie, przystawkę bądź na spotkania okolicznościowe. Najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem. Mnie po części składem przypomina sałatkę jarzynową (groszek zielony, kukurydza, jajko, majonez) lecz smakuje inaczej, ma ostrzejszy smak i nie jest w niej wyczuwalna słodycz marchwi, jabłka oraz ziemniaków. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko ugotowane na twardo
½ puszki zielonego groszku – 100 g
2 duże ogórki kwaszone
100 g ryżu
½ puszki kukurydzy – 100 g
½ małej cebuli
1 łyżka stołowa majonezu
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo, następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
Ryż ugotować według receptury zawartej na opakowaniu.
Kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i umyć pod bieżącą wodą. Ogórki kwaszone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Tuńczyk odsączyć z sosu i przełożyć do naczynia przeznaczonego na sałatkę. Dodać pozostałe składniki oraz majonez, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Serwować ze świeżym pieczywem.
Moje uwagi:
Sałatka nie wymaga dodatku soli ponieważ zawiera ona wiele składników takich jak ogórki kwaszone, kukurydza, groszek zielony oraz tuńczyk w puszce, które zawierają już sól dodaną przemysłowo.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_salatka-z-tunczykiem-ryzem-i-warzywami.html