ßßß
Składniki na 4 porcje:1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 jajko ugotowane na twardo½ puszki zielonego groszku – 100 g2 duże ogórki kwaszone100 g ryżu½ puszki kukurydzy – 100 g½ małej cebuli1 łyżka stołowa majonezupieprz do smakuSposób przygotowania:Jajko ugotować na twardo, następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.Ryż ugotować według receptury zawartej na opakowaniu.Kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i umyć pod bieżącą wodą. Ogórki kwaszone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Tuńczyk odsączyć z sosu i przełożyć do naczynia przeznaczonego na sałatkę. Dodać pozostałe składniki oraz majonez, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Serwować ze świeżym pieczywem.Moje uwagi:Sałatka nie wymaga dodatku soli ponieważ zawiera ona wiele składników takich jak ogórki kwaszone, kukurydza, groszek zielony oraz tuńczyk w puszce, które zawierają już sól dodaną przemysłowo.