ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty

Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

02 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylem
Pstrąg to ryba bardzo popularna w Polsce. Ma wspaniałe białe mięso o delikatnym smaku, które bardzo łatwo oddzielić od ości. Doskonale nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia – nie wymaga przy tym wielu przypraw. Wystarczy sól, pieprz, oliwa, cytryna i trochę ziół.
Pstrąg pieczony z surówką z czerwonej kapusty
Składniki na 2 porcje:
Pstrągi:
2 pstrągi
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki masła
rukola do dekoracji
sól, pieprz
Surówka:
½ małej główki czerwonej kapusty
1 duża marchew
¼ małej cebuli
1 pełna łyżka majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pstrągi umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i delikatnie ponacinać w poprzek grzbietu. Doprawić solą, pieprzem oraz polać sokiem z połowy cytryny i odstawić do lodówki na minimum 1½ godziny.
Przygotowanie sałatki: kapustę oczyścić, pozbyć się grubej łodygi i wierzchnich liści, marchew obrać ze skórki. Następnie warzywa przepuścić przez maszynkę z odpowiednimi nakładkami do warzyw. Cebulę oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej uzyskując ½ łyżeczki jej miąższu, po czym dodać do sałatki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać łyżkę majonezu i doprawić solą oraz pieprzem do smaku a następnie dobrze wymieszać.
Wykończenie:
Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu na talerzu na każdej rybie położyć po łyżeczce masła oraz ozdobić rukolą.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_pstrag-pieczony-z-surowka-z-czerwonej-kapusty.html