Wykonanie
Płow27 Września 2013 Gotowanie ze stylem
Płow lub inaczej Pilaw to danie pochodzenia tatarskiego, którego podstawą jest
ryż,
mięso i warzywa takie jak
marchew,
cebula oraz
czosnek. Podobne danie przyrządzają Hindusi, lecz zamiast
mięsa wykorzystują
tofu a
ryż biały zastępują barwionym.
Płow to bardzo smaczne i aromatyczne danie a jednocześnie zaskakująco proste do przyrządzenia. Aby potrawa była bardziej urozmaicona można dodać do niej nieco
kurkumy, która nada jej piękną żółtą barwę.Pilaw
Składniki na 3 porcje :50 dag
mięsa –
baraniny,
wołowiny lub
wieprzowiny (ja dałam
karkówkę)2 szklanki
ryżu długoziarnistego białego2 marchwie2
cebule2 ząbki
czosnku3
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprzolej rzepakowy4 szklanki
wodySposób przygotowania:
Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki, posolić, popieprzyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bądź przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.W dużym garnku rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodać pokrojone
mięso, smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać
marchew wraz z
przyprawami (wyciśniętym
czosnkiem,
solą i
pieprzem), po czym smażyć około 5-7 minut.Całość dokładnie wymieszać.Dodać
ziele angielskie i 2
liście laurowe.Usmażoną
cebulę,
mięso i
marchew zasypać suchym
ryżem (NIE MIESZAĆ ), zalać 4 szklankami wrzącej
wody, posolić, dodać
liść laurowy. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut nie mieszając, aż
ryż pochłonie
wodę. Na koniec dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.