ßßß Cookit - przepis na Płow

Płow

nazwa

Wykonanie

Płow
27 Września 2013 Gotowanie ze stylem
Płow lub inaczej Pilaw to danie pochodzenia tatarskiego, którego podstawą jest ryż, mięso i warzywa takie jak marchew, cebula oraz czosnek. Podobne danie przyrządzają Hindusi, lecz zamiast mięsa wykorzystują tofu a ryż biały zastępują barwionym. Płow to bardzo smaczne i aromatyczne danie a jednocześnie zaskakująco proste do przyrządzenia. Aby potrawa była bardziej urozmaicona można dodać do niej nieco kurkumy, która nada jej piękną żółtą barwę.
Pilaw
Składniki na 3 porcje :
50 dag mięsabaraniny, wołowiny lub wieprzowiny (ja dałam karkówkę)
2 szklanki ryżu długoziarnistego białego
2 marchwie
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
olej rzepakowy
4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki, posolić, popieprzyć.
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bądź przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodać pokrojone mięso, smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew wraz z przyprawami (wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem), po czym smażyć około 5-7 minut.
Całość dokładnie wymieszać.
Dodać ziele angielskie i 2 liście laurowe.
Usmażoną cebulę, mięso i marchew zasypać suchym ryżem (NIE MIESZAĆ ), zalać 4 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać liść laurowy. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut nie mieszając, aż ryż pochłonie wodę. Na koniec dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_plow.html