ßßß Cookit - przepis na Łosoś z gruszkami

Łosoś z gruszkami

nazwa

Wykonanie

03 Marca 2015 Gotowanie ze stylem
Ryby z owocami i białym winem stanowią bardzo ciekawe w smaku połączenie. Delikatne mięso ryby i plastry gruszek oblane oliwą z oliwek, która łączy kilka składników bardzo ciekawego w smaku sosu. Łosoś smażony z gruszkami to propozycja na szczególne okazje kulinarne.
Składniki na 2 porcje:
1 gruszka
500 g fileta z łososia
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
1/2 soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
150 ml wytrawnego białego wina
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazdo nasienne, po czym pokroić miąższ na plastry o grubości 0,5 cm. Zamarynować w odrobinie oliwy, a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Po przesmażeniu zalać winem (50 ml) i przyprawić startą na tarce skórką z limonki.
Miód, musztardę, sos sojowy, ketchup oraz sok z 1/2 cytryny, dokładnie wymieszać. Dolać cienkim strumieniem oliwę, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników.
Łososia pokroić na steki, pokropić oliwą, następnie smażyć na patelni około 2 minuty. Po obsmażeniu nie przewracać tylko ułożyć kilka plasterków limonki obok ryby, po czym zalać resztą wina.
Łososia ułożyć na gruszkach i polać wcześniej przygotowanym sosem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_losos-z-gruszkami.html