Wykonanie
03 Marca 2015 Gotowanie ze stylem
Ryby z
owocami i
białym winem stanowią bardzo ciekawe w smaku połączenie. Delikatne
mięso ryby i plastry
gruszek oblane
oliwą z oliwek, która łączy kilka składników bardzo ciekawego w smaku sosu.
Łosoś smażony z
gruszkami to propozycja na szczególne okazje kulinarne.

Składniki na 2 porcje:1
gruszka500 g fileta z
łososia1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
miodu1/2
soku z cytryny5 łyżek
oliwy z oliwek1
limonka1 łyżeczka
sosu sojowego1 łyżka
ketchupu150 ml
wytrawnego białego winasól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, następnie wykroić gniazdo nasienne, po czym pokroić miąższ na plastry o grubości 0,5 cm. Zamarynować w odrobinie
oliwy, a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Po przesmażeniu zalać
winem (50 ml) i przyprawić startą na tarce skórką z
limonki.
Miód,
musztardę,
sos sojowy,
ketchup oraz sok z 1/2
cytryny, dokładnie wymieszać. Dolać cienkim strumieniem
oliwę, cały czas mieszając, aż do wymieszania się składników.
Łososia pokroić na
steki, pokropić
oliwą, następnie smażyć na patelni około 2 minuty. Po obsmażeniu nie przewracać tylko ułożyć kilka plasterków
limonki obok
ryby, po czym zalać resztą
wina.
Łososia ułożyć na gruszkach i polać wcześniej przygotowanym sosem.
