ßßß
            
        
Składniki 4-5 porcji:2 średniej wielkości cukinie1 cała podwójna pierś z kurczaka2 duże pomidory bądź 3 mniejsze2 duże papryki czerwone8 pieczarek średniej wielkości1 duża cebulaolej roślinny do smażeniasól, pieprz½ opakowania suszonych ziół prowansalskich około - 5 gSposób przygotowania:Cukinię oraz pomidory pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 x 1,5 cm.Papryki oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać a następnie pokroić w kostkę.Cebulę posiekać na drobno. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki o grubości około 5 mm.Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki oraz pierś z kurczaka i smażyć, aż mięso osiągnie biały kolor tj. około 5 minut.Do wysokiego garnka przełożyć pokrojone pomidory, cukinię oraz czerwoną paprykę i podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać podsmażone mięso z cebulą oraz pieczarkami z patelni i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku, po czym nakryć pokrywką.Podczas gotowania pod przykryciem warzywa zaczną wypuszczać sok, w tym czasie należy od czasu do czasu mieszać leczo za pomocą łyżki. Po około 15 - 20 minutach zdjąć pokrywkę i gotować leczo na wolnym ogniu do momentu zagęszczenia składników i wyparowania części wody tj. około 30 – 40 minut.Podawać z ryżem bądź kaszą gryczaną.