ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym

Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym

nazwa

Wykonanie

24 Maja 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na pieczony filet z łososia w sosie miodowo-sojowym z dodatkiem sezamu. Wyśmienity na obiad, błyskawiczny do przyrządzenia. Bardzo dobrze smakuje oraz komponuje się z takimi dodatkami jak surówka ze szpinakiem i ogórkiem kwaszonym (przepis znajdziecie w menu sałatki) oraz z pieczonymi ziemniakami i oregano. Łososia można też przygotować na grillu. Ten zdrowo przyrządzony obiad u mnie w domu przyjął się świetnie.
Składniki na 4 porcje:
500 g świeżego łososia
1 łyżka stołowa miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka stołowa ziaren sezamu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Dodatki: surówka ze szpinakiem
Sposób przygotowania:
Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
Miód wymieszać z sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem.
Filet z łososia polać gotowym sosem i poprószyć sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_filet-z-lososia.html