24 Maja 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na pieczony filet z łososia w sosie miodowo-sojowym z dodatkiem sezamu. Wyśmienity na obiad, błyskawiczny do przyrządzenia. Bardzo dobrze smakuje oraz komponuje się z takimi dodatkami jak surówka ze szpinakiem i ogórkiem kwaszonym (przepis znajdziecie w menu sałatki) oraz z pieczonymi ziemniakami i oregano. Łososia można też przygotować na grillu. Ten zdrowo przyrządzony obiad u mnie w domu przyjął się świetnie.Składniki na 4 porcje:500 g świeżego łososia1 łyżka stołowa miodu2 łyżki sosu sojowego1 łyżka stołowa ziaren sezamu1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej paprykisól i pieprz do smakuDodatki: surówka ze szpinakiemSposób przygotowania:Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą i umieścić w żaroodpornym naczyniu.Miód wymieszać z sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem.Filet z łososia polać gotowym sosem i poprószyć sezamem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na 30 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami.