ßßß
Składniki :200 g margaryny kostkowej (Kasia), ewentualnie masło2 szklanki mąki pszennej5 jajek1 ½ szklanki cukru1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao½ szklanki maku8 łyżek stołowych oleju1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wiśniowegocukier puder do dekoracjiSposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić na sztywną pianę. Do miski miksera włożyć margarynę, żółtka i cukier, po czym ucierać około 3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, ucierać jeszcze przez chwilę aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać ubitą na sztywno piane z białek, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kisiel, do drugie kakao, natomiast do trzeciej ½ szklanki maku, wszystkie masy dokładnie wymieszać.Formę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód nałożyć masę jasną (z dodatkiem kisielu), następnie masę z makiem a na koniec masę kakaową.Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec od 1 do 1,5 godziny. Po przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.