ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa marmurkowa

Babka piaskowa marmurkowa

nazwa

Wykonanie

19 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na babkę piaskową, bez której trudno jest sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Receptura na ciasto pochodzi z zeszytu mojej koleżanki, jest naprawdę sprawdzona. Babka składa się z warstwy kakaowej, makowej oraz z dodatkiem kisielu truskawkowego. Ciasto może być przyrządzone tylko z podstawowej masy, wówczas po upieczeniu ma jasnożółty kolor. Zamiast margaryny do babki można zastosować także masło.
Babka piaskowa marmurkowa
Składniki :
200 g margaryny kostkowej (Kasia), ewentualnie masło
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
½ szklanki maku
8 łyżek stołowych oleju
1 opakowanie kisielu truskawkowego lub wiśniowego
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić na sztywną pianę. Do miski miksera włożyć margarynę, żółtka i cukier, po czym ucierać około 3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, ucierać jeszcze przez chwilę aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać ubitą na sztywno piane z białek, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kisiel, do drugie kakao, natomiast do trzeciej ½ szklanki maku, wszystkie masy dokładnie wymieszać.
Formę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód nałożyć masę jasną (z dodatkiem kisielu), następnie masę z makiem a na koniec masę kakaową.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec od 1 do 1,5 godziny. Po przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_babka-piaskowa-marmurkowa.html