Wykonanie
19 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na babkę piaskową, bez której trudno jest sobie wyobrazić Święta Wielkanocne. Receptura na ciasto pochodzi z zeszytu mojej koleżanki, jest naprawdę sprawdzona. Babka składa się z warstwy
kakaowej, makowej oraz z dodatkiem
kisielu truskawkowego. Ciasto może być przyrządzone tylko z podstawowej masy, wówczas po upieczeniu ma jasnożółty kolor. Zamiast
margaryny do babki można zastosować także
masło.Babka piaskowa marmurkowa

Składniki :200 g
margaryny kostkowej (
Kasia), ewentualnie
masło2 szklanki
mąki pszennej5
jajek1 ½ szklanki
cukru1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao½ szklanki
maku8 łyżek stołowych
oleju1 opakowanie
kisielu truskawkowego lub
wiśniowegocukier puder do dekoracjiSposób przygotowania:
Białka oddzielić od
żółtek, następnie
białka ubić na sztywną pianę. Do miski miksera włożyć
margarynę,
żółtka i
cukier, po czym ucierać około 3 minuty. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
olej, ucierać jeszcze przez chwilę aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać ubitą na sztywno piane z
białek, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać
kisiel, do drugie
kakao, natomiast do trzeciej ½ szklanki
maku, wszystkie masy dokładnie wymieszać.Formę na babkę nasmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Na spód nałożyć masę jasną (z dodatkiem
kisielu), następnie masę z
makiem a na koniec masę
kakaową.Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec od 1 do 1,5 godziny. Po przestudzeniu babkę posypać
cukrem pudrem.
