Wykonanie

Witam, jako, że minęło już sporo czasu od ostatniej propozycji przepisu na słodkie co nieco, postarałem się przygotować dla Was prosty, smaczny i szybki w wykonaniu deser. Idealny do
kawki w niedzielne (i nie tylko...) popołudniowe spotkanie ze znajomymi.Składniki na
biszkopt:3
jajka;1 szklanka
mąki;½ szklanki
cukru;1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Składniki na piankę:500 g
mleka zagęszczonego niesłodzonego ;1 szklanka
cukru;2
galaretki (jeżeli chcecie dwukolorowe to należy użyć dwie
galaretki różnego smaku, ja użyłem truskawkowej i brzoskwiniowej).Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z
cukrem na sztywną pianę. C iągle ubijając s topniowo dodawać
proszek do pieczenia wymieszany z
mąką. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 2 1x31 cm. Piec w 180 °C około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić.Pianka: (na dwukolorowe ptasie mleczko)
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance
wody i odstawić do wystudzenia. W wysokiej misce ubić mikserem 250 g
mleka i ½ szklanki
cukru. Pod koniec ubijania stopniowo dolewać ostudzoną, ale jeszcze nie gęstniejącą
galaretkę. Dokładnie wymieszać i wylać na
biszkopt. Odstawić do lodówki. Czynności te powtórzyć przy drugiej warstwie
mleka.(Jeżeli chcecie wykonać jednokolorową masę to należy 2
galaretki rozpuścić w 2 szklankach
wody i 500 g
mleka ubić z 1 szklanką
cukru.)Wierzch można zalać samą
galaretką (rozpuszczoną w ilości
wody określonej na opakowaniu) lub rozpuszczoną
czekoladą (trzeba jednak uważać, żeby
czekolada nie była gorąca, bo pianka może się rozpływać).SMACZNEGO!