ßßß Cookit - przepis na Domowe ptasie mleczko

Domowe ptasie mleczko

nazwa

Wykonanie

Witam, jako, że minęło już sporo czasu od ostatniej propozycji przepisu na słodkie co nieco, postarałem się przygotować dla Was prosty, smaczny i szybki w wykonaniu deser. Idealny do kawki w niedzielne (i nie tylko...) popołudniowe spotkanie ze znajomymi.
Składniki na biszkopt:
3 jajka;
1 szklanka mąki;
½ szklanki cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na piankę:
500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego ;
1 szklanka cukru;
2 galaretki (jeżeli chcecie dwukolorowe to należy użyć dwie galaretki różnego smaku, ja użyłem truskawkowej i brzoskwiniowej).
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. C iągle ubijając s topniowo dodawać proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 2 1x31 cm. Piec w 180 °C około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Pianka: (na dwukolorowe ptasie mleczko)
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. W wysokiej misce ubić mikserem 250 g mleka i ½ szklanki cukru. Pod koniec ubijania stopniowo dolewać ostudzoną, ale jeszcze nie gęstniejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki. Czynności te powtórzyć przy drugiej warstwie mleka.
(Jeżeli chcecie wykonać jednokolorową masę to należy 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i 500 g mleka ubić z 1 szklanką cukru.)
Wierzch można zalać samą galaretką (rozpuszczoną w ilości wody określonej na opakowaniu) lub rozpuszczoną czekoladą (trzeba jednak uważać, żeby czekolada nie była gorąca, bo pianka może się rozpływać).
SMACZNEGO!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/03/domowe-ptasie-mleczko.html