Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)10-12 listków
szałwii1 szklanka
wody3 łyżki
miodu3 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
sosu sojowego1.5 szklanki wydrylowanych
wiśniszczypta
cynamonu1 sprawiona
kaczkaKaczka z
wiśniami - sposób przygotowania: Liście
szałwii włóż do rondla, wlej
wodę, zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 6-7 minut. Zdejmij z ognia, wyrzuć listki, a
wywar ostudź.
Kaczkę umyj i osusz, natrzyj
solą i
pieprzem, włóż na 1-2 godziny do lodówki. Zrób glazurę: w rondlu wymieszaj
wywar z
szałwii,
miód,
ocet oraz
sos sojowy. Szybko zagotuj, pozostaw na ogniu przez 7-8 minut, aby zredukować do objętości około 2/3 szklanki. Odlej 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostaw w rondlu. Rozgrzej piekarnik do 210°C.
Kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Piecz pół godziny, odlej wytopiony tłuszcz, odwróć
kaczkę i piecz jeszcze pół godziny. Ponownie odlej tłuszcz,
kaczkę posmaruj
miodową glazurą, piecz kolejne 15 minut. Następnie odwróć
kaczkę, tak aby ponownie znalazła się piersią do dołu, posmaruj glazurą z drugiej strony, piecz 15 minut.
Potem jeszcze dwa
razy odwróć
kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut. W
sumie kaczka powinna się piec 2 godziny. Upieczonego ptaka wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut, zanim pokroisz na porcje. Odtłuść sos, który wypłynął z
kaczki, dodaj do niego glazurę z miseczki, wymieszaj z
wiśniami (i
sokiem, który puściły). Przypraw
cynamonem, zagotuj, pozostaw na ogniu 7-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć (ew. zagęść sos odrobiną
mąki kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie).
Kaczkę polej sosem
wiśniowym i podawaj.Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na
kaczkę z
jabłkami i
żurawinąŁyk i kęs - przepisy na przyjęciegodzinę w zamrażalniku. Wkładamy do kieliszka
lód i wypełniamy kolejno
ginem,
Campari i
wermutem. Dopełniamy
winem musującym, dekorujemy
skórką pomarańczową. Kęs: Piersi
kaczki z
wiśniami (24 porcje) 1/2
bagietki pokrojonej na kromki (5mm), 60 ml
oliwy + 2 łyżki, 1 pierś
kaczki pokrojona w kostkę, 100 gPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu