ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)10-12 listków szałwii1 szklanka wody3 łyżki miodu3 łyżki octu balsamicznego3 łyżki sosu sojowego1.5 szklanki wydrylowanych wiśniszczypta cynamonu1 sprawiona kaczkaKaczka z wiśniami - sposób przygotowania: Liście szałwii włóż do rondla, wlej wodę, zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 6-7 minut. Zdejmij z ognia, wyrzuć listki, a wywar ostudź. Kaczkę umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, włóż na 1-2 godziny do lodówki. Zrób glazurę: w rondlu wymieszaj wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy. Szybko zagotuj, pozostaw na ogniu przez 7-8 minut, aby zredukować do objętości około 2/3 szklanki. Odlej 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostaw w rondlu. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Piecz pół godziny, odlej wytopiony tłuszcz, odwróć kaczkę i piecz jeszcze pół godziny. Ponownie odlej tłuszcz, kaczkę posmaruj miodową glazurą, piecz kolejne 15 minut. Następnie odwróć kaczkę, tak aby ponownie znalazła się piersią do dołu, posmaruj glazurą z drugiej strony, piecz 15 minut. Potem jeszcze dwa razy odwróć kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut. W sumie kaczka powinna się piec 2 godziny. Upieczonego ptaka wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut, zanim pokroisz na porcje. Odtłuść sos, który wypłynął z kaczki, dodaj do niego glazurę z miseczki, wymieszaj z wiśniami (i sokiem, który puściły). Przypraw cynamonem, zagotuj, pozostaw na ogniu 7-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć (ew. zagęść sos odrobiną mąki kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie). Kaczkę polej sosem wiśniowym i podawaj.Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawinąŁyk i kęs - przepisy na przyjęciegodzinę w zamrażalniku. Wkładamy do kieliszka lód i wypełniamy kolejno ginem, Campari i wermutem. Dopełniamy winem musującym, dekorujemy skórką pomarańczową. Kęs: Piersi kaczki z wiśniami (24 porcje) 1/2 bagietki pokrojonej na kromki (5mm), 60 ml oliwy + 2 łyżki, 1 pierś kaczki pokrojona w kostkę, 100 gPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu