Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Hanna OrzechowskaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)1/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
porto1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii8 fig2 saszetki ciemnej
herbaty4 łyżki
lodów waniliowych (lub karmelowych) albo
śmietanyFigi w
porto - sposób przygotowania: W rondelku zagrzać mocną
herbatę, włożyć
figi i gotować 5-6 min. Odcedzić, osuszyć i przekroić na połówki. Do małej patelni wlać
porto, dodać
cukier, ekstrakt
wanilii i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż
cukier się rozpuści zostawić jeszcze 1 min na małym ogniu. Włożyć połówki fig do salaterek i polać
porto. Na wierzch położyć łyżkę
lodów lub gęstej
śmietany.Jak uzyskać aromat z laski wanilii?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu