ßßß Cookit - przepis na Figi w porto

Figi w porto

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Hanna Orzechowska
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki porto
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
8 fig
2 saszetki ciemnej herbaty
4 łyżki lodów waniliowych (lub karmelowych) albo śmietany
Figi w porto - sposób przygotowania: W rondelku zagrzać mocną herbatę, włożyć figi i gotować 5-6 min. Odcedzić, osuszyć i przekroić na połówki. Do małej patelni wlać porto, dodać cukier, ekstrakt wanilii i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści zostawić jeszcze 1 min na małym ogniu. Włożyć połówki fig do salaterek i polać porto. Na wierzch położyć łyżkę lodów lub gęstej śmietany.
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/6682004/figi w porto/p