Wykonanie
Żeberka wieprzowe barbecue - składniki:500 g ładnych nietłustych
żeberek3 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowego1 utarta
cebula1 łyżka
dżemu morelowego1/2 szklanki
keczupu1/2 szklanki
oliwy2 łyżeczki proszku
chili (nieostrego)
Żeberka wieprzowe barbecue - sposób przygotowania:
Cebulę obrać, rozdrobnić mikserem lub malakserem, ew. utrzeć na tarce,
czosnek rozetrzeć z
solą. Połączyć je z pozostałymi składnikami marynaty, porządnie wymieszać.
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc), przewrócić kilka
razy.Piec na ruszcie z obu stron (po 15 min), smarując w trakcie pieczenia marynatą. Sprawdzić, czy gotowe - powinny być miękkie, a sos - jasny.Tak przyrządzane
żeberka i
kurczaka można śmiało piec także w piekarniku - na ruszcie, a jeśli ktoś nie ma, to na posmarowanej
olejem blasze. Piec w najgorętszym miejscu w maksymalnej temperaturze, troszeczkę dłużej niż na grillu, sprawdzając widelcem, czy gotowe.Jak zrobić grillowane
żeberka w glazurze