ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)50 dag filet z z indyka50 dag karkówka50 dag schab bez kościmarynata:80 ml oliwa2 łyżki skórka otarta z cytryny1/2 sztuki papryczka chili4 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 80 ml wino białe wytrawne 50 dag miąższu dyni - może być mrożony lub marynowany sól do smakupieprz do smaku5 łyżek oliwa do smażenia3 łyżki sok z cytryny2 łyżeczki jasnego sosu sojowegoWarkocz z trzech gatunków mięs - sposób przygotowania: Z każdego gatunku mięsa kroimy kotlety grubości 1-1,5 cm, kroimy następnie tak aby powstały długie cienkie też na 1,5 cm paski. Robimy marynatę,do oliwy dodajemy,skórkę otartą z cytryny , sok z cytryny, papryczkę pokrojoną drobniutkie paseczki oraz sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy razem, zalewamy mięsa.Odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Następnie osuszamy lekko ręcznikiem papierowym. Bierzemy po pasku mięsa z indyka, karkówki i schabu. Spinamy 3 końcówki wykałaczką i przeplatamy mięso jak warkocz, spinamy znowu wykałaczką i wkładamy na patelnię z 5 łyżkami oliwy. Obsmażamy mięso z obu stron. Następnie podlewamy winem i dusimy do miękkości. Wyciągamy mięso . Na ten powstały sos wkładamy pokrojony w drobną kostkę miąższ dyni i dusimy do rozpadnięcia się. Doprawiamy solą, sosem sojowym oraz pieprzem. Mięso podajemy z dynią.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu