ßßß Cookit - przepis na Faworki z piwem

Faworki z piwem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dżulia www.pysznakuchnia.blogspot.com
Czas przygotowania: do 60 minut
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (15 głosów)
50 dag maki
5 żółtek
2 łyżeczki cukru
Łyżka stołowa masła
Szczypta soli
Piwo
1/2kg smalcu lub oleju słonecznikowego
Cukier puder
Cukier wanilinowy
Faworki z piwem - sposób przygotowania: Przesiać mąkę, uformować ją w kształcie kopczyka, wbić w środek 5 żółtek, wsypać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i ubijać nożem, zabierając po trochu otaczającą mąkę. Następnie dodać masło i zagniatać ciasto rękami, dolewając tyle piwa, aby ciasto nie było zbyt twarde (powinno się ciągnąć). Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać faworki i zaraz smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Zrumienione faworki wyjmować widelcem i układać na półmiskach. Posypać cukrem pudrem z wanilią.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
piwa. Zobacz przepis na faworki na piwie
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki. Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku
pudrem. Faworki na piwie Składniki: 6 żółtek piwa tyle ile wynosi objętość żółtek 3 łyżki cukru 20-25 dag mąki 1 kg smalcu do smażenia 1/2 szklanki cukru pudru do posypania Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20577665/faworki z piwem/p