Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dżulia www.pysznakuchnia.blogspot.comCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)50 dag
maki5
żółtek2 łyżeczki
cukruŁyżka stołowa
masłaSzczypta
soliPiwo1/2kg
smalcu lub
oleju słonecznikowegoCukier puderCukier wanilinowyFaworki z
piwem - sposób przygotowania: Przesiać
mąkę, uformować ją w kształcie kopczyka, wbić w środek 5
żółtek, wsypać 2 łyżki
cukru, szczyptę
soli i ubijać nożem, zabierając po trochu otaczającą
mąkę. Następnie dodać
masło i zagniatać ciasto rękami, dolewając tyle
piwa, aby ciasto nie było zbyt twarde (powinno się ciągnąć). Po wyrobieniu rozwałkować cienko, wykrawać
faworki i zaraz smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Zrumienione
faworki wyjmować widelcem i układać na półmiskach. Posypać
cukrem pudrem z
wanilią.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
piwa. Zobacz przepis na
faworki na
piwieŻółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
piwo, a
potem mąkę (ciasto musi
mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem
faworki. Smażyć w gorącym
smalcu. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku

pudrem.
Faworki na
piwie Składniki: 6
żółtek piwa tyle ile wynosi objętość
żółtek 3 łyżki
cukru 20-25 dag
mąki 1 kg
smalcu do smażenia 1/2 szklanki
cukru pudru do posypania
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
piwo, a
potem mąkę (ciasto musi
mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze