ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

W tłusty czwartek nie znalazłam czasu, aby przygotować coś typowego na tę okoliczność więc postanowiłam nadrobić zaległości w weekend.
Tak więc powstały faworki z myślą o ostatkach. Faworki na bazie piwa wyszły przepyszne, pięknie wyrastają i wcale nie trzeba ich długo zagniatać.
Gorąco polecam!!
Faworki
2 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego (tutaj)
1/2 szklanki piwa
1 łyżeczka masła
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Składniki na ciasto zagnieść i chwilę wyrabiać.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około pół godziny.
Po tym czasie partiami odrywać ciasto, cienko rozwałkowywać i kroić na kwadraty o wymiarach 8 x 2 cm. Przez środek zrobić wzdłuż nacięcie i przewinąć jeden koniec kwadratu przez otwór.
Tłuszcz rozgrzać w garnku o grubym dnie i partiami smażyć faworki na rumiano.
Faworki wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Faworki posypać cukrem pudrem
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/faworki