Wykonanie
W tłusty czwartek nie znalazłam czasu, aby przygotować coś typowego na tę okoliczność więc postanowiłam nadrobić zaległości w weekend.Tak więc powstały
faworki z myślą o ostatkach.
Faworki na bazie
piwa wyszły przepyszne, pięknie wyrastają i wcale nie trzeba ich długo zagniatać.Gorąco polecam!!
Faworki2 szklanki
mąki3
żółtka2 łyżeczki
cukru waniliowego (tutaj)1/2 szklanki
piwa1 łyżeczka
masłaszczypta
solitłuszcz do smażenia
cukier puder do posypaniaSkładniki na ciasto zagnieść i chwilę wyrabiać.Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około pół godziny.Po tym czasie partiami odrywać ciasto, cienko rozwałkowywać i kroić na kwadraty o wymiarach 8 x 2 cm. Przez środek zrobić wzdłuż nacięcie i przewinąć jeden koniec kwadratu przez otwór.Tłuszcz rozgrzać w garnku o grubym dnie i partiami smażyć
faworki na rumiano.
Faworki wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Faworki posypać
cukrem pudremSmacznego!!

