ßßß Cookit - przepis na Dżem agrestowo-malinowy

Dżem agrestowo-malinowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor szarotka_szarotka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
1-1 1/2 kg dojrzałego agrestu
1 kg malin
2-3 kg cukru
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sok i otarta skórka z cytryny
Dżem agrestowo-malinowy - sposób przygotowania: Owoce oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Agrest miksujemy i wraz z winem i cukrem doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia cukru ok. 7-8 min. Dodajemy maliny, otartą skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy na dużym ogniu mieszając, by się dżem się nie przypalił ok. 10-12 min. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19354649/dzem agrestowo malinowy/p