Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Maria SzkopFot. Marcin Klaban / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 ml wiśniówki lub likieru owocowego150 ml wody24 okrągłe biszkopty300 g mrożonych jagódsok z 1 cytryny125 g cukru pudru125 ml śmietanki 36%świeże jagody lub borówkiświeża miętabita śmietana do dekoracjiMrożona charlotta jagodowa - sposób przygotowania: Foremki wykładamy folią. Mieszamy alkohol z wodą (alkohol możemy zastąpić syropemowocowym) i na kilka sekund zanurzamy w płynie biszkopty. Wykładamy nimi ścianki i dno foremek. W blenderze miksujemy jagody, sok z cytryny, cukier puder i śmietankę. Masę przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na ok. 4 godziny. Małe charlotty wyjmujemy z foremek, usuwamy folię, układamy na talerzykach i pozostawiamy na 10 minut, żeby odtajały. Tuż przed podaniem każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty.Madame CharlottaMrożona charlotta jagodowa (dla 8 osób) 50 ml wiśniówki lub likieru owocowego 150 ml wody 24 okrągłe biszkopty 300 g mrożonych jagód sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 125 ml śmietanki 36% do dekoracji: świeże jagody lub borówki świeżamięta i bita śmietana Potrzebujemy 8 kokilek o średnicy 7-8 cmPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu