Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. AkademiaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg filetu z
łososiaMarynata do
łososia :0.5 kg
cukru0.5 kg
soli2
pomarańcze1
cytrynaok. 50 ml
wódkiPuree z
buraków :1 kg
buraków50 ml balsamico50 g
masłacukier i
sólsok z połowy
cytrynytymianekoliwaGRAVAD LAX
Łosoś marynowany na burakach - sposób przygotowania: Marynata do
łososia:
Łososia marynujemy 20 minut w
wódce. W tym czasie zdejmujemy skórkę z
pomarańczy i
cytryny, szatkujemy, a następnie miksujemy z
cukrem i
solą.
Łososia układamy skórą do dołu i obsypujemy
miksem sól -
cukier -
cytrusy. Czas marynowania 24h. Puree z
buraków:
Buraki posypujemy
tymiankiem i
solą, z dodatkiem
oliwy zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku (160 stopni) przez ok. 2 godziny, aż do miękkości
Buraki mielimy w mikserze przez ok. 5 minut, pod koniec dodajemy
masło, następnie doprawiamy
solą,
cukrem i balsamico. Podanie potrawy:
Łososia opłukujemy z marynaty zimną
wodą, osuszamy (papierowym ręcznikiem). Kroimy w cienkie plasterki, które następnie zawijamy w różyczki. Układamy na talerzu obok siebie, dekorujemy puree buraczanym i
kawiorem. Przepis dzięki uprzejmości restauracji AkademiaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu