ßßß
Fot. Lukasz Zandecki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1.2 kg ziemniaków3-4 jajka10 dag rodzynek1 łyżka soli1 łyżeczka cukru3 dag drożdżynieco ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży2 czubate szklanki mąkiolej do smażeniaOmlet ziemniaczany na słodko - sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce, odciśnij sok. Połącz z żółtkami, cukrem, solą i mąką. Rozpuść drożdże w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczęły pracować. Gdy się wzburzą, dodaj je do masy ziemniaczanej, dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia, aż masa wyraźnie powiększy swoją objętość. Wtedy dodaj sztywną pianę z białek oraz rodzynki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, rozsmaruj 1-2 centymetrową warstwę ciasta, smaż na złoto z obu stron. Ostrożnie zdejmij z patelni. Możesz posypać cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu