ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1,2 kilogramówjajka 4 sztukcukier 1 łyżek deserowychsól 1 łyżek stołowychmąka 2 szklanekdrożdże 30 gramówmleko według uznaniarodzynki 100 gramówolej według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach o odcisnąć sok. Wymieszać z żółtkami, cukrem, solą oraz mąką. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie dodać do masy ziemniaczanej. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, aż masa powiększy objętość. Dodać pianę ubita z białek oraz rodzynki. Smażyć na oleju z obu stron na zloty kolor. Po zdjęciu z patelni, można posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: