Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Beata Lipov

Fot. Lubomir LipovPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia USA

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Domowy popcorn - składniki:200 g
kukurydzy do prażenia (szukajcie napisu 'popcorn' na torebce)3 łyżki
olejusólDomowy popcorn - sposób przygotowania: Na dno garnka wlewamy
olej i wsypujemy
ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką (inaczej narazimy się na ostrzał!) i stawiamy na średnim ogniu, potrząsając nim od czasu do czasu. Najpierw usłyszymy pojedyncze wybuchy,
potem całe salwy. Popcorn jest gotowy, gdy ostatnie strzały ucichną. Zanim wyjmiemy go z garnka, poczekajmy, aż ostygnie.Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!.Przekąski przed telewizor

wykałaczką. Przygotowanie domowego popcornu wcale nie jest trudne, a dodatkowo można go doprawić według własnego uznania. Domowy popcorn Składniki: 200 g
kukurydzy do prażenia, 3 łyżki
oleju,
sól Na dno garnka wlej
olej, dodaj
ziarna kukurydzy. Garnek przykryj pokrywką, ustaw na średnim ogniuChrup na zdrowie!

bez dodatków (jest wtedy najzdrowszy), ale według uznania możesz spryskać go odrobiną
oliwy i posypać
solą oraz
ziołami. Całe 100 g domowego popcornu z mikrofalówki dostarczy nam około 350 kcal (a zatem jedna szklanka, czyli 8 g, to około 30 kcal), podczas gdy taka sama ilość zwykłych solonych
chipsówPyszne dodatki do
lodów
białego cukru 1 łyżka
wody Autor: Beata Lipov (Lawendowy Dom) Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!Choinka do zjedzenia

tak, że ślinka cieknie. Można go nawlec na
nitki, tworząc smakowite popcornowe łańcuchy. A
potem powiesić je na choince lub zrobić z nich popcornowy wieniec. My co roku wieszamy go w kuchni. Co jakiś czas ktoś go skubnie, czasami kilka niesfornych kawałków opadnie na podłogę. Wygląda wspaniale. DomowyDomowe
czekoladki
itp. Dla dorosłych polecamy wersję z
rodzynkami namoczonymi w
rumie! Jeśli nie lubisz
migdałów, zastąp je
orzechami włoskimi, prażonymi laskowymi lub
pistacjami. Autor: Zuzanna Wiciejowska Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna! Zamiast
likieru pomarańczowego, do