ßßß Cookit - przepis na Domowy popcorn

Domowy popcorn

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Beata Lipov
Fot. Lubomir Lipov
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia USA
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Domowy popcorn - składniki:
200 g kukurydzy do prażenia (szukajcie napisu 'popcorn' na torebce)
3 łyżki oleju
sól
Domowy popcorn - sposób przygotowania: Na dno garnka wlewamy olej i wsypujemy ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką (inaczej narazimy się na ostrzał!) i stawiamy na średnim ogniu, potrząsając nim od czasu do czasu. Najpierw usłyszymy pojedyncze wybuchy, potem całe salwy. Popcorn jest gotowy, gdy ostatnie strzały ucichną. Zanim wyjmiemy go z garnka, poczekajmy, aż ostygnie.
Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!
.
Przekąski przed telewizor
wykałaczką. Przygotowanie domowego popcornu wcale nie jest trudne, a dodatkowo można go doprawić według własnego uznania. Domowy popcorn Składniki: 200 g kukurydzy do prażenia, 3 łyżki oleju, sól Na dno garnka wlej olej, dodaj ziarna kukurydzy. Garnek przykryj pokrywką, ustaw na średnim ogniu
Chrup na zdrowie!
bez dodatków (jest wtedy najzdrowszy), ale według uznania możesz spryskać go odrobiną oliwy i posypać solą oraz ziołami. Całe 100 g domowego popcornu z mikrofalówki dostarczy nam około 350 kcal (a zatem jedna szklanka, czyli 8 g, to około 30 kcal), podczas gdy taka sama ilość zwykłych solonych chipsów
Pyszne dodatki do lodów
białego cukru 1 łyżka wody Autor: Beata Lipov (Lawendowy Dom) Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna!
Choinka do zjedzenia
tak, że ślinka cieknie. Można go nawlec na nitki, tworząc smakowite popcornowe łańcuchy. A potem powiesić je na choince lub zrobić z nich popcornowy wieniec. My co roku wieszamy go w kuchni. Co jakiś czas ktoś go skubnie, czasami kilka niesfornych kawałków opadnie na podłogę. Wygląda wspaniale. Domowy
Domowe czekoladki
itp. Dla dorosłych polecamy wersję z rodzynkami namoczonymi w rumie! Jeśli nie lubisz migdałów, zastąp je orzechami włoskimi, prażonymi laskowymi lub pistacjami. Autor: Zuzanna Wiciejowska Domowy popcorn w karmelu. Pyszny, świeży i gorący - przekąska idealna! Zamiast likieru pomarańczowego, do
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600931/domowy popcorn/p