Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Paweł Kałuski

Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzka

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Ciasteczka imbirowe - składniki:3 szklanki
mąki (ok. 50 dag)1/2 łyżeczki
kurkumy1 kostka
masła20 dag
cukru pudru1 łyżka
miodu1 płaska łyżka mielonego
imbiru1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli10 dag
płatków migdałowych4 średnie
żółtka (lub 3 duże)
Ciasteczka imbirowe - sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z
kurkumą, dodajemy schłodzone
masło pokrojone w kawałki,
cukier,
miód,
przyprawy,
migdały,
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy foremką
ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 min.Jeszcze bardziej kruche
ciastko
rozkładania na blaszce.Tak przygotowane ciasto, nadaje się zarówno do zjedzenia bez dodatków (a na prawdę rzadko zdarza się abym jadła samo ciasto kruche), będzie także dobrym składnikiem do bardziej komplikowanych przepisów (Jamie proponuje np.
ciasteczka imbirowe, na myśl przychodzi mi także bajaderkaJamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

odrobiną
syropu i voila! Lubię czasem posypać wierzch pokruszonymi
ciasteczkami imbirowymi i położyć na nim kawałki
imbiru z
syropu lub kandyzowanego. Możesz udekorować boki ciasta tak, jak zrobiłam to na zdjęciu, ale wszystko zależy od ciebie. Zaszalej! Kaiser La Forme Plus okrągł