ßßß
Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzka
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasteczka imbirowe - składniki:3 szklanki mąki (ok. 50 dag)1/2 łyżeczki kurkumy1 kostka masła20 dag cukru pudru1 łyżka miodu1 płaska łyżka mielonego imbiru1 łyżeczka cynamonuszczypta soli10 dag płatków migdałowych4 średnie żółtka (lub 3 duże)Ciasteczka imbirowe - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z kurkumą, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kawałki, cukier, miód, przyprawy, migdały, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy foremką ciasteczka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 min.Jeszcze bardziej kruche ciastko
rozkładania na blaszce.Tak przygotowane ciasto, nadaje się zarówno do zjedzenia bez dodatków (a na prawdę rzadko zdarza się abym jadła samo ciasto kruche), będzie także dobrym składnikiem do bardziej komplikowanych przepisów (Jamie proponuje np. ciasteczka imbirowe, na myśl przychodzi mi także bajaderkaJamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy
odrobiną syropu i voila! Lubię czasem posypać wierzch pokruszonymi ciasteczkami imbirowymi i położyć na nim kawałki imbiru z syropu lub kandyzowanego. Możesz udekorować boki ciasta tak, jak zrobiłam to na zdjęciu, ale wszystko zależy od ciebie. Zaszalej! Kaiser La Forme Plus okrągł