Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Chicken SatayAutor Marco Luca Ghia
Fot. Lukasz Falkowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)Chicken Satay - składniki:4 łyżki
sosu sojowego100 g
masła orzechowego1 łyżeczka
curry1 łyżeczka sosu
chilli800 g
piersi z kurczakasok z 1
limonkisok z 1
cytrynysólChicken Satay - sposób przygotowania: Mieszamy w misce
sos sojowy z
masłem orzechowym do powstania gładkiej masy. Dodajemy
curry i sos
chilli.
Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zamarynowane paski
mięsa wbijamy na patyki tak, aby utworzyły się fale. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez 15 minut. Podajemy prosto z pieca, polane
sokiem z limonki i
cytryny.Satay to indonezyjski odpowiednik tureckiego kebaba. Są to kawałeczki
mięsa nadziane na patyczki, a następnie grillowane. Serwuj je z pikantnymi sosami,
ryżem i świeżymi warzywami. Chicken Satay 4 łyżki
sosu sojowego 100 g
masła orzechowego 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka sosu
chilli 800 g piersi
Kurczak pieczony - idealny na piknik!
oraz Tajlandii. Zwykle przyrządza się je na grillu i podaje z aromatycznymi sosami, np. z
mleka kokosowego, a także jasnym
sosem sojowym. Chicken Satay 4 łyżki
sosu sojowego 100 g
masła orzechowego 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka sosu
chilli 800 g
piersi z kurczaka sok z 1
limonki sok z 1
cytrynyKebab - nie tylko
mięso" tureckiego kebabu. Przygotowuje się go najczęściej z
mięsa drobiowego i podaje z sosem (np. z
orzeszków ziemnych). Chicken Satay 4 łyżki
sosu sojowego 100 g
masła orzechowego 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka sosu
chilli 800 g
piersi z kurczaka sok z 1
limonki sok z 1
cytryny sól Mieszamy w
Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami
smakują z dodatkiem pikantnych
sosów, np. z
orzeszków ziemnych, a także
sosu sojowego. Najlepsze są z grilla, ale można je również upiec w piekarniku. Chicken Satay 4 łyżki
sosu sojowego 100 g
masła orzechowego 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka sosu
chilli 800 g
piersi z kurczaka sok z 1
limonki sok z 1Więcej o Chicken SatayPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu