Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Agata Jakubowska / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)20 dag
mąki pszennej5 dag
mąki pszennej razowej1/2 łyżeczki
soli150 ml
wody mineralnej2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka
oliwyolej do smażenia25 dag drobno startych lub rozkruszonych
serów : z zieloną i niebieską pleśnią (rokpollazur)
mozzarellatwardy
ser kozigouda itp.Pasztecik-
krakers serowy - sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
sól i
wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy
parmezan i
oliwę. Odstawiamy na około 30 minut. Wałkujemy ciasto na cienkie płaty, kroimy na kwadraty, smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Kładziemy na papierowym ręczniku, by odsączyć z tłuszczu i od razu posypujemy mieszanką
serów.Co do barszczu?

na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160°C na złoty kolor. Coś dla osób, które poza tradycją cenią sobie odrobinę odmiany przy świątecznym
stole. Pasztecik -
krakers serowy Składniki: 20 dag
mąki pszennej 5 dag
mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki
soli 150 ml
wody mineralnej 2 łyżki tartegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu