ßßß Cookit - przepis na Sushi po polsku

Sushi po polsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Archimagirus
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia japońska,kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (14 głosów)
Duże liście szczawiu lub sałaty
ryż biały
śledź z beczki
zielony ogórek
chrzan
majonez
sos sojowy
ocet
cukier
Sushi po polsku - sposób przygotowania: Ugotować szklankę ryżu zalewając dwoma szklankami wody (tak by się kleił), w szklance wymieszać trzy łyżki octu i pół łyżki cukru, wlać do gorącego ryżu i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Obrać ogórka i pokroić wzdłuż w paski ok. 0,5 cm. Śledzia wyfiletować i wyjąć ości, filet przekroić wzdłuż (otrzyma się cztery paski). Liście szczawiu lub sałaty sparzyć, ułożyć na bambusowej macie, lub czystej szmatce, jeśli są zbyt małe można nałożyć kilka na siebie. Na trzech czwartych ułożyć ryż na grubość 0,5 cm, zostawić pasek ok. 4 cm bez ryżu. Na środku wzdłuż posmarować ryż chrzanem, położyć wzdłuż pasek śledzia gruby na ok. 0,5 cm, obok niego pasek ogórka, posmarować je majonezem. Powoli zacząć zwijać, od siebie w stronę bez ryżu, lekko dociskając. Zrolowane danie pokroić w ok. 2 cm plastry. Podawać z sosem sojowym, maczając w nim każdy plaster
Które województwo najbardziej lubi sushi?
oczywiste rodzaje kuchni. W Białymstoku popularna była kuchnia grecka, która została wyprzedzona tylko przez największe hity, czyli sushi, kuchnię polską i włoską. Na Śląsku dużym wzięciem (drugie miejsce w Polsce) cieszyła się kuchnia indyjska. W województwie świętokrzyskim niezwykle popularna
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-11392468/sushi po polsku/p