Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor ArchimagirusCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia japońska,kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (14 głosów)Duże liście szczawiu lub
sałatyryż białyśledź z
beczkizielony
ogórekchrzanmajonezsos sojowyocetcukierSushi po polsku - sposób przygotowania: Ugotować szklankę
ryżu zalewając dwoma szklankami
wody (tak by się kleił), w szklance wymieszać trzy łyżki
octu i pół łyżki
cukru, wlać do gorącego
ryżu i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Obrać
ogórka i pokroić wzdłuż w paski ok. 0,5 cm.
Śledzia wyfiletować i wyjąć ości, filet przekroić wzdłuż (otrzyma się cztery paski). Liście szczawiu lub
sałaty sparzyć, ułożyć na bambusowej macie, lub czystej szmatce, jeśli są zbyt małe można nałożyć kilka na siebie. Na
trzech czwartych ułożyć
ryż na grubość 0,5 cm, zostawić pasek ok. 4 cm bez
ryżu. Na środku wzdłuż posmarować
ryż chrzanem, położyć wzdłuż pasek
śledzia gruby na ok. 0,5 cm, obok niego pasek
ogórka, posmarować je
majonezem. Powoli zacząć zwijać, od siebie w stronę bez
ryżu, lekko dociskając. Zrolowane danie pokroić w ok. 2 cm plastry. Podawać z
sosem sojowym, maczając w nim każdy plasterKtóre województwo najbardziej lubi sushi?

oczywiste rodzaje kuchni. W Białymstoku popularna była kuchnia grecka, która została wyprzedzona tylko przez największe hity, czyli sushi, kuchnię polską i włoską. Na Śląsku dużym wzięciem (drugie miejsce w Polsce) cieszyła się kuchnia indyjska. W województwie świętokrzyskim niezwykle popularna