ßßß
KoniakArmoniak (Armagnac)Charakterystyka patrząc historycznie jest to starszy brat koniaku.Ten jasnożółty, o lekko ziołowym posmaku winiak, otrzymuje się przez destylację wina uzyskanego z określonych odmian białych winogron , zebranych tylko w okresie od października do kwietnia, z południowego regionu Francji-historycznej Gaskonii, w departamencie Gers, Lot I Garonne w regionach: Bas Armagnac, Tenarze I Haut Armagnac.Produkcja: Armaniak w odróżnieniu od koniaku destyluje się w kotle „ alembiku” jednorazowo, sposobem ciągłym, przy czym z wina usunięte są drożdże.Destylat o mocy 52-63% alkoholu leżakuje w beczkach ze starego dębu lub kasztanowca, o pojemności400 litrów od roku do 20 a nawet 50 lat.Klasyfikacja: czas leżakowania armaniaku jest gwarantowany przez urzędowy nadzór państwowy do minimalnego okresu, który na etykiecie wyrażany jest gwiazdkami, słownie lub skrótowo literami:- V.S. (***Very special ) V.O. (Very Old) V.S.O.P. (Very Stark Old Produkt) lub Reserwe oznacza że w zestawie najmłodszy spirytus winny dojrzewał 5 lat- Extra, X.O. Napoleon , Vieille Reserve oznacza co najmniej 6 lat dojrzewania produktu- Deklaracja Hors d Age daje gwarancję, że amoniak był co najmniej 10 lat leżakowany .Podawanie: Aromat i smak trunku jest podobny do koniaku, lecz nieco ostrzejszy (z wiekiem łagodnieje) i mniej „mydlany” bo destylowany bez osadu drożdżowego. Ten złocisty trunek o trwałym aromacie i specyficznym smaku ma wiele aromatów na całym świecie, jest konsumowany zarówno w kieliszkach konikowych (jako digestif) , jak i sporządzania wielu napojów mieszanych. Młody armaniak może także służyć jako dodatek do zup.Ą rki: Armaniak najczęściej sprzedawany jest w butelkach płaskich okrągłych, o kształcie karafki, „baskijkami” (basquaise)Do czolowych producentów Armaniaku zaliczają się między innymi: Castarede , Cerbois , Cle s des Ducs, Marquis de Caussade, Larressingle, Sempe.WeinbrandCharakterystyka: jest to niemiecki winiak, który też powinien spełniać określone wzmagania.Tak więc musi on zostać wyprodukowany z owoców określonych gatunków winorośli, co najmniej w 85% musi być przetworzony w niemieckich gorzelniach i przez minimum pół roku powinien leżakować w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 1000 litrów. Alter Weinbrand (starszy weinbrand) musi leżakować minimum przez rok. Jeśli zawiera 38% obj. Lub więcej alkoholu o podobnie jak koniak, został poddany dwukrotnej destylacji, oznacza się go odpowiednim urzędowym numerem i dopuszcza do obrotu jako winbrand.Klasyfikacja: Nie istnieje żadna wspólna klasyfikacja winiaków gronowych.Określenia takie, jak NAPOLEON, V.S.O.P. lub dowolna ilość gwiazdek nie mają żadnego oparcia prawnego ani wspólnego z okresem dojrzewania winiaku i zależą jedynie od fantazji producentów.Podawanie: Podaje się go w temperaturze pokojowej . Jeśli jest nieco chłodniejszy, nie ma to większego znaczenia, gdyż przed wypiciem, a więc po nalaniu do kieliszka, dostatecznie rozgrzeje się ciepłem dłoni do właściwej temperatury.