Wykonanie
Koniak (Cognac)Charakterystyka:
koniak jest uważany za najlepszą i najszlachetniejszą
wódką na świecie.Aby
mieć prawo do używania nazwy
koniak,
winiak musi być wyprodukowany z odpowiedniej odmiany białych
winogron, uprawianych w regionie Charente leżącym wokół miasta Cognac w południowo zachodniej Florencji.Zastrzeżony region, na którym uprawia się
winogrona przeznaczone na
koniak, podzielony jest na sześć obszarów – grande i Petite Champagne, Fins Bois, Borderies,
Bons Bois i Bois Ordinaires.Produkcja: sekretem jakości i szlachetności
koniaku jest przede wszystkim destylat otrzymany z win pochodzących z regionu, o określonych warunkach klimatyczno-geologicznych, pozwalający uzyskać bardzo dobrą i wysoką jakość, oraz nieskazitelny bukiet zapachów tego trunku, następnie same
beczki z dębu limuzynowego, o wysokiej porowatości oraz umiejętny dobór mieszanki, czyli połączenie destylatów pochodzących z różnych roczników i lat dojrzewania. Dozwolone są minimalne (nie więcej niż 2 % obj.)Dodatki
wina typu południowego, karmelu,
syropu cukrowego, wiórek dębowych oraz nalewu
owocowego, Np:
śliwki,
rodzynki,
migdały itp. Moc
koniaku musi się zawierać w przedziale 40-45%
Koniak musi być zawsze co najmniej dwa
razy destylowany.Następnie przechowuje się go przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżakowania, zwanego też procesem starzenia, nabiera charakterystycznego ciemnobrązowego koloru.Klasyfikacja: jakość
koniaku określana jest przez prawie uregulowane oznaczenia na etykiecie- V.S. (
Very Superior) lub trzy gwiazdki (***) oznaczają, iż
koniak przeleżał w beczce przez co najmniej 2,5 roku (
między 2,5 a 4,5 roku)- V.S.O.P (
Very Superior Old Pale) – iż dojrzewa co najmniej 4 lata- V.O ( Extra Old) EXTRA NAPOLEON, Vielle Reserve lub Hors d Age wskazuje, że najmłodszy destylat w mieszance nie może dojrzewać krócej niż 6 lat.Podawanie: Mimo wielu receptur
napojów mieszanych, przewidujących dodatek
koniaków, do niedawna piło się niemal wyłącznie bez dodatków, najczęściej jako digestif- po posiłku (po
kawie).Ostatnio jednak producenci starają się zmienić wizerunek
koniaku, promując go jako aperitif lub
napój drink barowy z
lodem lub tonikiem.
Marki: mimo wielkiej liczby firm (kilkaset), na rynku światowym liczy się tylko kilku producentów.Do czołówki należy „ wielka czwórka”Hennessy (blisko 30% ogółu produkcji)Martell (około 20%)Remy Martin (około 17%)Courvoisier (około 11%)Kolejni wytwórcy mają niewielkie udziały w rynku Camus „ La Grande Marque” Renault- Bisquit.Chateau de Cognac
KoniakArmoniak (Armagnac)Charakterystyka patrząc historycznie jest to starszy brat
koniaku.Ten jasnożółty, o lekko
ziołowym posmaku
winiak, otrzymuje się przez destylację
wina uzyskanego z określonych odmian białych
winogron , zebranych tylko w okresie od października do kwietnia, z południowego regionu Francji-historycznej Gaskonii, w departamencie
Gers, Lot I Garonne w regionach: Bas Armagnac, Tenarze I Haut Armagnac.Produkcja: Armaniak w odróżnieniu od
koniaku destyluje się w kotle „ alembiku” jednorazowo, sposobem ciągłym, przy czym z
wina usunięte są
drożdże.Destylat o mocy 52-63%
alkoholu leżakuje w beczkach ze starego dębu lub kasztanowca, o pojemności400 litrów od roku do 20 a nawet 50 lat.Klasyfikacja: czas leżakowania armaniaku jest gwarantowany przez urzędowy nadzór państwowy do minimalnego okresu, który na etykiecie wyrażany jest gwiazdkami, słownie lub skrótowo literami:- V.S. (***
Very special ) V.O. (
Very Old) V.S.O.P. (
Very Stark Old Produkt) lub Reserwe oznacza że w zestawie najmłodszy
spirytus winny dojrzewał 5 lat- Extra, X.O. Napoleon , Vieille Reserve oznacza co najmniej 6 lat dojrzewania produktu- Deklaracja Hors d Age
daje gwarancję, że
amoniak był co najmniej 10 lat leżakowany .Podawanie: Aromat i smak trunku jest podobny do
koniaku, lecz nieco ostrzejszy (z
wiekiem łagodnieje) i mniej „mydlany” bo destylowany bez osadu
drożdżowego. Ten złocisty trunek o trwałym aromacie i specyficznym smaku ma wiele aromatów na całym świecie, jest konsumowany zarówno w kieliszkach konikowych (jako digestif) , jak i sporządzania wielu
napojów mieszanych.
Młody armaniak może także służyć jako dodatek do zup.Ą rki: Armaniak najczęściej sprzedawany jest w butelkach płaskich okrągłych, o kształcie karafki, „baskijkami” (basquaise)Do czolowych producentów Armaniaku zaliczają się
między innymi: Castarede , Cerbois , Cle s des Ducs, Marquis de Caussade, Larressingle, Sempe.WeinbrandCharakterystyka: jest to niemiecki
winiak, który też powinien spełniać określone wzmagania.Tak więc musi on zostać wyprodukowany z
owoców określonych gatunków winorośli, co najmniej w 85% musi być przetworzony w niemieckich gorzelniach i przez minimum pół roku powinien leżakować w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 1000 litrów. Alter Weinbrand (starszy weinbrand) musi leżakować minimum przez rok. Jeśli zawiera 38% obj. Lub więcej
alkoholu o podobnie jak
koniak, został poddany dwukrotnej destylacji, oznacza się go odpowiednim urzędowym numerem i dopuszcza do obrotu jako winbrand.Klasyfikacja: Nie istnieje żadna wspólna klasyfikacja
winiaków gronowych.Określenia takie, jak NAPOLEON, V.S.O.P. lub dowolna ilość gwiazdek nie mają żadnego oparcia prawnego ani wspólnego z okresem dojrzewania
winiaku i zależą jedynie od fantazji producentów.Podawanie: Podaje się go w temperaturze pokojowej . Jeśli jest nieco chłodniejszy, nie ma to większego znaczenia, gdyż przed wypiciem, a więc po nalaniu do kieliszka, dostatecznie rozgrzeje się ciepłem dłoni do właściwej temperatury.