Wykonanie
Na zakończenie akcji Kuchnia skandynawska przygotowałyśmy wraz z innymi blogerkami skandynawskie przepisy na
śledzie. Ja przygotowałam
śledziki z przepisu Małgorzaty Caprari, bardzo zbliżone do moich
śledzików pod pierzynką . W przepisie oryginalnie autorka zalecała zrobić rolmopsy z tymi składnikami z nadzieniem z
ogórka i
cebuli, polane
sosem majonezowym z
jabłkiem i
żurawiną. Ja zrobiłam małą dekompozycję – pokroiłam
śledzie na kawałki,
pokryłam warstwą
cebulki i
ogórków, a następnie zalałam sosem z tartymi
jabłkami i
żurawiną. Wyszło naprawdę pysznie.Zajrzyjcie też koniecznie do Panny Malwinny z Filozofii Smaku, Sianka z Everyday Flavours oraz Mirabelki z Mirabelkowego .

Składniki:8
matjasów2 kwaśne
jabłkaduża
czerwona cebula2 duże
ogórki kiszone3/4 szklanki
majonezu1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1 szklanka świeżych
żurawin (ewentualnie suszonych)1.
Matjasy moczyć w wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Następnie wyjąć z
wody, osączyć i osuszyć. Pokroić na ok. 2 cm kawałki.2.
Ogórki obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę drobno posiekać.3. Ułożyć
śledzie w salaterce. Posypać
cebulą, następnie warstwą z
ogórków. Posypać świeżo mielonym
pieprzem.4.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Majonez wymieszać z
cukrem i tartym
jabłkiem oraz większością
żurawin.5. Na wierzch
śledzi wylać
sos majonezowy. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.6. Podawać porcje ozdobione
żurawiną.To już ostatni przepis w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015. Wkrótce na blogu pojawi się jej podsumowanie. A na następne skandynawskie gotowanie zapraszam już w lipcu przyszłego roku, kiedy to odbędzie się III edycja akcji Skandynawskie lato.Jeśli nie zdążycie dodać przepisów na agregatorach do północy dzisiaj, a spełniają one zasady akcji, wyślijcie je na
[email protected] do jutra do końca dnia.