Wykonanie
Ryż,
mleko,
cukier i dodatki. Z kilku składników można przygotować naprawdę pyszny deser. Bazowałam na przepisie na arroz con leche y vainilla . Ten hiszpański deser przygotowała też kiedyś Mirabelka, dodawała tam skórkę obraną z
cytryny. Ja zrezygnowałam z
cytryny na rzecz aromatu
limonki, który nadał deserowi przygotowany przeze mnie w domu
cukier waniliowo-
limonkowy. Jak go zrobić? Wymieszać
cukier ze skórką startą z
limonki i pokruszoną
laską wanilii oraz jej nasionami, zamknąć wszystko w słoiku i poczekać kilka tygodni. Gotowe! Mamy aromatyczny
cukier do wypieków, deserów i innych zastosowań.Wiecie, że
wanilia to pnącze, które pochodzi z Meksyku. Odkryte zostało w Meksyku podczas konkwisty.
Wanilia owocowała dzięki małych pszczółkom, które dostawały się do bardzo długiego i wąskiego kielicha jej kwiatów. Gdy odkryto, że można kwiaty zapylać także ręcznie bez udziału owadów plantacje
wanilii przeniesiono także w inne miejsca. Obecnie największym producentem
wanilii jest Madagaskar. Proces jej pozyskiwania jest czaso- i pracochłonny.Polecam Wam obejrzenie odcinka programu Wojciecha Cejrowskiego Boso o tej
przyprawie.

Składniki na 2 duże porcje:1 litr
mleka150 g
ryżu50 g
cukru (najlepiej z
wanilią – u mnie z
wanilią i startą skórką
limonki)1 laska
cynamonu1
laska wanilii1.
Mleko wlać do garnka z grubym dnem, dodać podzieloną na mniejsze kawałki
laskę wanilii oraz laskę
cynamonu i bardzo wolno podgrzewać.2.
Ryż przelać na sicie zimną
wodą. Dodać do
mleka, które zaczyna się gotować. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok. 40 minut.
Ryż powinien wchłonąć prawie całe
mleko.3. Pod koniec gotowania wyjąć kawałki
wanilii i
cynamonu, dodać
cukier. Zamieszać, chwilę pogotować i nakładać do salaterek. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.Ja uwielbiam takie desery na ciepło, mój małżonek raczej na zimno. Tak samo mamy np. z
budyniem. A Wy jakie macie preferencje?Przepis dodaję do akcji Mirabelki: