ßßß Cookit - przepis na Żółta zupa

Żółta zupa

nazwa

Wykonanie

Jako blogująca mama nie mogłabym zapomnieć o menu dla najmłodszych szkrabów. Sama w domu mam małego łobuziaka przy którym temat rozszerzania diety wywoływał u mnie co najmniej histerię. Trwało to bardzo długo. Zachęcanie, proszenie (czasem wręcz błaganie), tańczenie i inne cyrkowe akrobacje nie przynosiły rezultatu. Albo rezultat po nich trwał krótko a potem pękał niczym bańka mydlana. Wiele znajomych mam doradzało mi. Przekonywało do swoich metod i racji. Jedne do jedzenia ze słoiczków, inne do gotowania coraz to nowych i wymyślniejszych potraw, jeszcze inne do typowo domowego jedzenia jakie na co dzień jem sama lub podaję mężowi. Te ostatnie raczej wywoływały u mnie jedynie uśmiech na twarzy. No bo pomyślcie jak 5-miesięcznemu dziecku można podać kotleta na obiad (serio!).
Metodą prób i błędów, przede wszystkim nie poddając się i po każdej porażce zamiast lecieć do sklepu po kolejne słoiki (dynia z ryżem i kurczakiem w słoiku to była jedyna rzecz którą moja córka tolerowała), postanowiłam, że w końcu ugotuję coś w domu co moje dziecko zje z zachwytem. W ten sposób powstała „Żółta zupa” w której moja córka jest wręcz zakochana.
Składniki:
1 ziemniak ugotowany w mundurku
kawałek pietruszki obranej
kawałek selera obranego
kawałek pora
połowa średniej wielkości marchewki obranej i pokrojonej w talarki
kawałek dyni
10g piersi z indyka
1 łyżka kaszki kukurydzianej
łyżka oliwy z oliwek
W rondelku gotuję mięso, pora, selera, pietruszkę i marchewkę. Gdy warzywa będą miękkie dodaję dynię i kaszkę kukurydzianą. Gotuję jeszcze ok 11-13 min. Na koniec wlewam łyżkę oliwy i blenduję całość (marchewkę wyjmuję i kroję osobno).
Ten przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Tęcza Smaków” (kolor żółty)
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/zolta-zupa