Wykonanie
Zbliżają się walentynki i co za tym idzie trzeba się kulinarnie popisać. Ja na weekend przed walentynkowy postanowiłam zrobić niespodziewajkę dla
męża.Torcik nie wymaga jakiś cudów jeżeli chodzi o dekorację. To zawsze zajmowało mi więcej czasu niż samo pieczenie.A efekt? Mąż określił jako „WOW!”








Przepis na
biszkopt .Składniki na krem:600ml
mleka3
jajka150g
cukru100g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka esencji wanilinowej lub ziarenka z
laski wanilii250g
masła100ml
rumuOdmierzone
mleko dzielimy na pół. Jedną część podgrzewamy lekko. Do drugiej części wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę i
cukier. Dobrze mieszamy. Wlewamy do ciepłego
mleka. Gdy przestanie gęstnieć zdejmujemy z ognia. Studzimy całkowicie od czasu do czasu mieszając.
Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy partiami nasz
budyń. Dokładnie miksujemy i dodajemy najpierw
aromat waniliowy (lub ziarenka
wanilii) a
potem dolewamy
rum. Całość schładzamy i nakładamy pomiędzy warstwy
biszkopta.Dekoracja:Z kartki formatu A4 wycinamy w środku
serce (składamy kartkę na pół i od strony zgięcia rysujemy połowę
serca i wycinamy – rozkładamy kartkę i mamy wewnątrz dziurę w kształcie
serca). Mamy więc dwie części szablonu.
Ramkę i wycięte
serce.Przykładamy najpierw
ramkę do ciasta i posypujemy środek
kakao. Następnie zdejmujemy
ramkę i przyczepiamy
serce (na posypane wcześniej
kakao) o sypiemy naokoło
cukrem pudrem.Ja poszczególne szablony przyczepiałam do ciasta wbijając weń
szpilki krawieckie aby się nie przesuwał.Tort owinięty wstążkami kupionymi w pasmanterii w kolorze czerwonym i przeźroczystą białą.Przepis bierze udział w akcji kulinarnej