ßßß Cookit - przepis na Ja biszkopt nasączyłam wcześniej wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Ja biszkopt nasączyłam wcześniej wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się walentynki i co za tym idzie trzeba się kulinarnie popisać. Ja na weekend przed walentynkowy postanowiłam zrobić niespodziewajkę dla męża.
Torcik nie wymaga jakiś cudów jeżeli chodzi o dekorację. To zawsze zajmowało mi więcej czasu niż samo pieczenie.
A efekt? Mąż określił jako „WOW!”
Przepis na biszkopt .
Składniki na krem:
600ml mleka
3 jajka
150g cukru
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji wanilinowej lub ziarenka z laski wanilii
250g masła
100ml rumu
Odmierzone mleko dzielimy na pół. Jedną część podgrzewamy lekko. Do drugiej części wbijamy jajka, dodajemy mąkę i cukier. Dobrze mieszamy. Wlewamy do ciepłego mleka. Gdy przestanie gęstnieć zdejmujemy z ognia. Studzimy całkowicie od czasu do czasu mieszając. Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy partiami nasz budyń. Dokładnie miksujemy i dodajemy najpierw aromat waniliowy (lub ziarenka wanilii) a potem dolewamy rum. Całość schładzamy i nakładamy pomiędzy warstwy biszkopta.
Dekoracja:
Z kartki formatu A4 wycinamy w środku serce (składamy kartkę na pół i od strony zgięcia rysujemy połowę serca i wycinamy – rozkładamy kartkę i mamy wewnątrz dziurę w kształcie serca). Mamy więc dwie części szablonu. Ramkę i wycięte serce.
Przykładamy najpierw ramkę do ciasta i posypujemy środek kakao. Następnie zdejmujemy ramkę i przyczepiamy serce (na posypane wcześniej kakao) o sypiemy naokoło cukrem pudrem.
Ja poszczególne szablony przyczepiałam do ciasta wbijając weń szpilki krawieckie aby się nie przesuwał.
Tort owinięty wstążkami kupionymi w pasmanterii w kolorze czerwonym i przeźroczystą białą.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/ekspresowy-tort-kremowy