Pozostając w drożdżowych klimatach podaję przepis na szybką babę drożdżową.Składaniki:100g margaryny3 szklanki mąki1 opakowanie suszonych drożdżyszczypta soli1/3 szklanki cukru1 szklanka mleka1 jajoskórka i sok z cytrynyskórka pomarańczowaMieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim margarynę. Mleko z margaryną wlewamy do mąki. Dodajemy 1 jajko, sok i skórkę z cytryny i skórkę pomarańczy, wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie*, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu około 30 minut do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, pozostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180st.C przez 45 minut.*Babę również można zrobić w automacie do chleba gdy posiada on funkcję zagniatania ciasta. Zamiast wyrabiać ręcznie wkładamy składniki do automatu pamiętając o standardowej kolejności (najpierw mokre, potem suche, potemmąka a na samym końcu drożdże). Włączamy program „Ciasto zagniatane”. Jest to sposób prostszy jednak trwa zdecydowanie dłużej (czas trwania programu prawie 2 godziny).