Wykonanie
Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania:
kminkiem, tartym
żółtym serem, mieloną
papryką, gruboziarnistą
solą,
makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj robię z połowy porcji.

Składniki:1 kg
mąki + do podsypania1/2 kg
smalcu4
jajka + 1
jajko do posmarowania paluszków10 dag świeżych
drożdży1 łyżka
soli1 szklanka
śmietanyDo posypania (np):
kminektarty
żółty sermakmielona
paprykasól gruboziarnistaSposób wykonania:1.
Mąkę posiekać ze
smalcem.2.
Drożdże rozpuścić w części
śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem.3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem.4. Posmarować paluszki rozmieszanym
jajkiem, posypać wedle uznania.5. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 170 - 180 st. C.Smacznego!!!
