ßßß
Rogaliki są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Mają rewelacyjną cukrową, chrupiącą otoczkę i delikatny środek. Najbardziej smakują jeszcze cieple. Dla łasuchów, polecam dodać do środka łyżeczkę marmolady :}Przygotowanie: 50 minut:| PieczenieSkładniki:1 kg mąki25 dag smalcu pokrojonego w kostkę100 g drożdży7 jajekszczypta soliśmietanacukier do panierowaniaMąkę połączyć z pokruszonymi drożdżami, dodać smalec, żółtka i dalej ugniatać, dodać tyle śmietany, żeby ciasto miało konsystencję pierogowego i odchodziło od ręki.Ciasto rozwałkować, przy pomocy obręczy ( 28-30cm) wyciąć koło, podzielić na niewielkie trójkąty i zwinąć formując małe rogaliki. Białka ubić na sztywno.Rogaliki maczać w pianie a następnie w cukrze. Piec około 15 minut w 180*C