Wykonanie
Rogaliki są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Mają rewelacyjną
cukrową, chrupiącą otoczkę i delikatny środek. Najbardziej smakują jeszcze cieple. Dla łasuchów, polecam dodać do środka łyżeczkę
marmolady :}Przygotowanie: 50 minut:| PieczenieSkładniki:1 kg
mąki25 dag
smalcu pokrojonego w kostkę100 g
drożdży7
jajekszczypta
soliśmietanacukier do panierowania
Mąkę połączyć z pokruszonymi
drożdżami, dodać
smalec,
żółtka i dalej ugniatać, dodać tyle
śmietany, żeby ciasto miało konsystencję pierogowego i odchodziło od ręki.Ciasto rozwałkować, przy pomocy obręczy ( 28-30cm) wyciąć koło, podzielić na niewielkie trójkąty i zwinąć formując małe rogaliki.
Białka ubić na sztywno.Rogaliki maczać w pianie a następnie w cukrze. Piec około 15 minut w 180*C